ABD seçimlerinde başkanlığa kim yakın?

ABD başkanlık seçimlerinde sandıkların kapanmasının üzerinden iki tam gün geçer ve beş eyalette oyların sayımı hala sürerken, Georgia'dan sonra Pennsylvania'da da az farkla öne geçen Demokrat aday Joe Biden başkanlığa daha yakın görünüyor.

ABD seçimlerinde başkanlığa kim yakın?

BBC Türkçe'nin haberine göre, şu ana kadar belli olan sonuçlara göre Demokrat aday Joe Biden Pennsylvania, Georgia, Arizona ve Nevada'da önde görünüyor. Bunlardan sadece Pensylvania'yı aldığı kesinleşse bile başkanı belirleyecek seçici kurulda yeterli delege sayısına ulaşmış olacak.

Cumhuriyetçi Başkan Donald Trump ise sayımın hala devam ettiği kritik eyaletlerden sadece Kuzey Carolina'da önde ve kazanabilmesi için kat etmesi gereken mesafe giderek büyüyor.

ABD'de bu yıl postayla ya da şahsen, seçim günü ya da öncesinde 160 milyondan fazla oy kullanıldı. Postayla kullanılan ve sayılması daha uzun süren oyların sayısının rekor düzeylere ulaşması sayımın uzamasına yol açıyor.

Başkan Donald Trump, seçim gecesi birçok eyalette sayım işlemi devam ederken, henüz önde gittiğine dair somut sonuçlar ortada olmamasına rağmen zaferini ilan edip rakibini de seçimlerde usulsüzlük yapmakla suçladı.