ABD ve AB Kirletici Çelik Pazarına Erişimi Kısıtlayacak

ABD ve AB, COP26’dan önce, 2024 yılına kadar çelik ve alüminyum ticaretine ilişkin dünyanın ilk karbon bazlı sektörel düzenlemesini müzakere etme taahhütlerini açıkladı.

ABD ve AB Kirletici Çelik Pazarına Erişimi Kısıtlayacak

AB ve ABD’nin alüminyum ve çelik gümrük vergileri konusunda uzlaştıkları, tarafların yeni bir Atlantik ötesi iş birliği dönemi başlattıkları açıklandı.

AB’nin pek çok ABD ürününe uyguladığı gümrük vergilerini derhal kaldırdığına dikkat çekilirken, anlaşmanın iklim değişikliğine karşı mücadelede ve iki tarafın çıkarlarına zarar veren çarpık ekonomik uygulamalara karşı mücadelede küresel bir ilk olduğu vurgulandı. Daha önce iki küresel ortağın 21. yüzyıldaki ticaret sorunlarını çözmek adına, ticaret politikalarını iklim değişikliğinin tehditleriyle ve küresel piyasa çarpıklıklarıyla yüzleşmek için hizalamadığı ifade edildi.

ABD bu yolla çalışanlarını ve endüstrisini korurken ve endüstrisinin küresel pazarda rekabet etmesini sağlarken iklim kriziyle mücadelede büyük bir kazanç sağlamayı hedefliyor. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, “ABD Başkanı Joe Biden, iklim eyleminin iyi işler anlamına gelmesi gerektiğine inanıyor ve bugünkü duyuru, hem emisyonları azaltmak hem de ABD’de iyi ücretli sendika işlerini korumak ve yaratmak için ortaklarımız ve müttefiklerimizle birlikte çalışabileceğimizi gösteriyor” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, bu iş birliğiyle birlikte Çin Halk Cumhuriyeti de dahil olmak üzere diğer ülkelerin sektörlere ve işçilere zarar veren ucuz çelik seline karşı konulacağı belirtilirken, “Düzenleme, katılmak isteyen ve pazar yönelimini yeniden sağlamak ve yüksek karbonlu çelik ve alüminyum ürünlerin ticaretini azaltmak için kriterleri karşılayan tüm ilgili ülkelere açık olacak” denildi.

ABD Başkanı Joe Biden ise G20 Liderler Zirvesi’nde AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile düzenledikleri ortak basın toplantısında çeliğin en karbon yoğun sektörlerden biri olduğunu ve bu alanda emisyon azaltmayı teşvik edeceklerini belirterek, Çin gibi “kirli” çelik üretenlerin piyasalarına erişimlerini kısıtlayacaklarını vurguladı.

Von der Leyen de “Çelik ve alüminyum gümrük vergilerini askıya almak ve yeni bir küresel sürdürülebilir çelik düzenlemesi üzerinde çalışmaya başlamak konusunda anlaştık” dedi.

Çelik üretiminin çok yüksek karbon emisyona sahip olduğunu hatırlatan von der Leyen, “Çelik tüketimi ve ticaretinin sürdürülebilir olması için endüstrinin karbon yoğunluğunu ele almalıyız” diye konuştu.

Von der Leyen, küresel sürdürülebilir çelik düzenlemesiyle düşük karbonlu çelik üretimi ve ticaretini teşvik etmek için AB ve ABD’nin birlikte çalışacağını, bunun iklim hedeflerine de katkı sağlayacağını söyledi.

Kaynak: www.iklimhaber.org