Altın Madenine karşı çıkan köylülere dava kıskacı

Erzincan'da Kanadalı Anagold maden şirketi ve yerli ortağı Çalık Holding, bölgede yürütülen madencilik faaliyetlerine karşı çıkan köylülere dava açtı.

Altın Madenine karşı çıkan köylülere dava kıskacı

Erzincan'da madenlerin toprağı ve suları kirletmesine karşı olan köylülerin, Kanadalı Anagold maden şirketi ve yerli ortağı Çalık Holding tarafından mahkemeye verildiğini ve köylüler hakkında, “Topraklarımız, sularımız, soluduğumuz hava zehirleniyor” diye tepki gösterdikleri için dava açıldı.

Erzincan'ın İliç ilçesi Sabırlı köyünden Sedat Cezayirlioğlu ile Eşref Demir, Yakuplu köyünden Nuri Uyar şikayet eden şirketlere ilişkin ise dikkat çeken bilgiler aktardı.

Anagold Şirketi 10 yıldır Erzincan-İliç’te Çöpler köyünün tam üstünde bir altın madeni çalıştırıyor. Köyün adıyla anılan maden, geçtiğimiz haftalarda, zehirli atık barajından su içen kuşların ölmesiyle gündeme gelmişti.

Yılda 8 bin 900 ton sülfürik asit, 6 bin 500 ton siyanür ve 4 bin 800 ton silika ve daha 21 çeşit zehirli kimyasal kullanıyor. Ormanları kesiyor, milyonlarca ton taş-toprağı binlerce ton dinamitle doğanın bağrından söküp alıyor, un-ufak ediyor, dünyanın en zehirli kimyasallarıyla eritiyor-parçalıyor . Şirket ağır metallerle yüklü ve sülfürik asit sızdıran milyonlarca taş-toprağı “pasa” diyerek piramit gibi Fırat Nehri’nin kıyısına yığıyor..

Yıllarca bu altın madenine ve çevre katliamına karşı mücadele eden Sedat Cezayirlioğlu, Eşref Demir ve Nuri Uyar konuyu kamuoyuna getirmek ve toprakların korunması için çeşitli mecralarda söyleşide bulunup demokratik haklarını kullanmalarına karşılık, SSR Mining ve ortağı Çalık Holding, “İtibarımızı zedeliyorlar, yalan söylüyorlar, kişilik haklarımıza saldırıyorlar” diyerek Erzincanlı üç köylüye, 15’en bin liralık tazminat davası açtı.