Amazon’daki Ormansızlaşma ilk Çeyrekte Rekor kırdı

Brezilya’daki ön verilere göre, Brezilya’nın Amazon yağmur ormanlarındaki ormansızlaşma oranı Mart ayında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %15 düşüş yaşadı. Ancak bu düşüşe rağmen ormansızlaşma oranı, 2015-2016 yılından itibaren herhangi bir yılın ilk çeyreğindeki en yüksek düzeye ulaştı.

Amazon’daki Ormansızlaşma ilk Çeyrekte Rekor kırdı

Brezilya’nın uzay araştırma ajansı Inpe’den alınan verilere göre, Ocak-Mart ayları arasında Brezilya Amazon’unun ormansızlaşma oranı bir yıl önce aynı döneme göre %64 artarak 941 kilometre kareye ulaştı. Kaybedilen alan New York City’den daha büyük.

Dünyanın en büyük yağmur ormanlarının yok edilmesi, Başkan Jair Bolsonaro’nun 2019’da göreve başlamasından bu yana arttı. Devlet Başkanlığı ofisi ve Çevre Bakanlığı, yorum taleplerine hemen yanıt vermedi.

Geçtiğimiz günlerde yayımlanan bir BM iklim paneli raporu, hükümetlerin, küresel ısınmanın en kötü etkilerini önlemek için ve seragazı emisyonlarını dizginlemek için yeterince çaba göstermediği konusunda uyarmıştı. Rapora göre, suç çoğunlukla fosil yakıt kullanımı olsa da, ormansızlaşma küresel emisyonların yaklaşık %10’unu oluşturuyor.

Brezilya’da çevre savunuculuğu grubu Greenpeace’te orman kampanyacısı olan Cristiane Mazzetti, “BM iklim raporunun, hükümetlerin gerekli önlemleri almamasına atıfta bulunması, Brezilya örneğini destekliyor. İklim değişikliğini sınırlamak için gerekli adımlara kasten karşı çıkan bir hükümetimiz var” dedi.

Bazı bilim insanları, son üç seçimden önce olduğu gibi, Brezilya’nın Ekim ayındaki Devlet Başkanlığı seçimi öncesinde ormansızlaşmanın artmaya devam edeceğini tahmin ediyor.

Imazon enstitüsünde bir araştırmacı olan Carlos Souza Jr.’a göre, çevresel yaptırımlar tipik olarak seçim yıllarında zayıflıyor ve yeni bir hükümetin göreve başlamasından önce ormansızlaşma koşulları güçleniyor.

Kaynak:/www.iklimhaber.org