Ankara'daki rant inşaatını temelinden çıkan insan kemikleri bile durduramadı!

Ankara Ulus’taki Melike Hatun Camii’nin yanında esnafa geçici olarak yer sağlanması için yapılan kazılarda insan kemiklerine rastlandı. Uzmanlar tarafından çıkacak sonuç beklenmeden inşaata devam edilmesi büyük tepki topladı.

Ankara'daki rant inşaatını temelinden çıkan insan kemikleri bile durduramadı!

Ankara'nın tarihi kent merkezinde inşaat çalışmaları sırasında insan kemikleri bulunmasının ardından bölgeye gelerek inceleme başlatan uzmanların analiz raporları beklenmeden inşaata devam edilmesi büyük tepki topladı. 

Konu hakkında basın açıklaması yapan Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Ankara İl Örgütü, bölgenin tarihi özellikler taşıdığını ve bu nedenle inşaatın derhal durdurulmasını talep ederek arkeolojik inceleme yapılmasının zorunlu olduğunu ifade etti.

Yapılan açıklamada "15 Şubat 2021 tarihinde Melike Sultan Cami’nin yanı başındaki parselde başlatılan inşaat çalışmaları sırasında insan kemikleri bulunmuş, toplanan altı parça tahlil edilmek üzere Anadolu Medeniyetleri Müzesi görevlilerince teslim alınmıştır.

Geçen günlerde sosyal medyaya da yansıyan görüntülerde de kanıtladığı üzere inşaat sahasında tekrar izinsiz çalışmalara başlandığını üzülerek görmekteyiz.

Bölgenin tarihi kalıntılar barındırdığı su götürmez bir gerçektir.

Ankara tarihine ait belgelere göre 19. yüzyılda bu bölgede Katolik mezarlığı ve küçük bir kilisenin(şapel) olduğu görülmektedir. Kayıtlar şapelin inşa tarihinin en az 1829 olduğunu göstermektedir.

1917 yangınında kentteki tüm kiliseler yandığı zaman, mezarlığın içinde bulunan bu ufak kilise, cemaatin ihtiyaçlarını giderecek tek tapınak olarak da önemli bir görev üstlenmişti. Cemaatin ölüleri de buradaki mezarlığa törenle gömülmekteydi. Zamanla hemen bitişiğinde de ufak bir Müslüman mezarlığı oluşmuştu.

Plansız ve hızla gelişen yapılaşmanın sonunda önce Müslüman ve Yahudi mezarlığı kayboldu. Sonra da bu kilise ve mezarlık 1947 yılında yıkılarak tarihe gömüldü.

Ankara’nın geriye kalan son kilisesi ve Hristiyan mezarlığı da hızla unutuldu.

1920’li yıllara kadar gelebilen ve her üç dine mensup insanların yan yana mezarlarının olduğu bu bölge günümüze kadar korunabilseydi, bizlere “Eski Ankaralıların” farlılıklarıyla birlikte kurdukladıkları ortak yaşamlarının ne derece ileri olduğunun çok ciddi bir kanıtı olacaktı.

Geçtiğimiz ay burada yapılan temel çalışmalarında çıkan kemikler işte bu ortak kültürün unutulan tarihine dair kanıtlar olarak karşımıza çıkmaktadır.

Unutturulan, unuttuğumuz çok kültürlü, çok renkli bir yapıya sahip Ankara tarihi, aslında bizlere söylenen tozlu, kasvetli bir bozkır kasabasının çok ötesinde olduğunu, canlı ticari yapısı ile içinde yaşayan birbirinden farklı ama barış ve dayanışma içinde uzun yıllar yaşamış topluluklar ile hayal edemeyeceğimiz bir kentin varlığını kanıtlıyor hepimize.

Tarihi kent merkezi olan Ulus bölgesinin pek çok medeniyete ait önemli eserler barındırdığı düşünülürse, bu bölgede yapılacak kazıların mutlaka uzmanlar denetiminde olması zorunludur.

Yeşil Sol Ankara İl Örgütü olarak Ankara’nın zengin tarihine ışık tutacak bu bölgede yapılmak istenen rant projelerinin derhal durdurulmasını ve geçmişimize dair önemli bulguları barındıran İtfaiye Meydanı’nda tarihi kazı çalışmalarına başlanmasını talep ediyoruz.

Başkentimiz, ortaya çıkacak zengin birikimiyle renkli tarihi kimliğine tekrar kavuşmayı beklemektedir" ifadelerini kullanan Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Ankara İl Örgütü, konunun takipçisi olacaklarını söyleyerek yetkilileri uyardı ve tüm partileri, sivil toplum örgütlerini ve duyarlı vatandaşları inşaatın derhal durdurulması konusunda kamuoyu oluşturmaya davet etti.