Aydın Söke’ye kum yağıyor

Son günlerde Söke'de hava kirliliği ve araçların üzerine toz zerreciklerinin yapışması konusunda şikayetlerin kendilerine kadar geldiğini belirten Söke Ticaret Odası Başkanı Metin Sakalar, sorunun çözümü için girişimlere başladıklarını söyledi

Aydın Söke’ye  kum yağıyor

Söke Ticaret Odası 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü nedeniyle ilçede görev yapan basın mensupları ile kahvaltıda buluştu. Söke Ticaret Odası Başkanı Metin Sakalar toplantıda Söke gündemi ile ilgili de açıklamalarda bulundu.

Sakalar, Söke halkının sosyal medya üzerinden sıklıkla isyanına sebep olan toz ve koku sorununun Söke Organize Sanayi Bölgesi'nden kaynaklandığını dile getirdi.

Fabrikaların fırınlama yaptığı esnada ortaya çıkan kokunun rüzgarın etkisi ile Söke'ye geldiğini söyleyen Sakalar, yaptıkları ölçümlerde hava kirliliğinde anormal bir değişiklik oluşmadığını belirtti.

Hava kirliliğinde bazı fabrikaların filtrelerini yeterince çalıştırılmadığı veya bakımlarının zamanında yapılmadığı tespitini yaptıklarını dile getiren Metin Sakalar, "Fabrikalar filtrelerini çalıştırmadığı veya bakımlarını zamanında yaptırmadığını tespit ettiğimizde hemen İl Sağlık Müdürlüğü'ne bildiriyoruz. Burada bilinmesi gereken şu; konu hakkında ne Kaymakamlığın, ne Söke Belediyesi'nin ne de sivil toplum kuruluşlarının çok fazla yetkisi yok. Yetki öncelikle Sağlık Müdürlüğü'nün yetki alanında. Sağlık Müdürlüğü'nün ve Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünün müdahale etmesi gerekiyor. Kaymakamlık, belediye ve STK'lıların ceza kesme kriterleri çok düşük.

Bu konuda bir çalışma başlattık. Söke Ticaret Odası ve Söke'deki Esnaf Odaları başkanları tarafından hazırlanan dilekçeleri İl Sağlık Müdürlüğü'ne ve Çevre Şehircilik Müdürlüğü'ne gönderiyoruz. Ciddi bir baskı unsuru oluşturmamız gerekiyor" dedi.

YAPIŞKAN TOZUN KAYNAĞI NERESİ?

Sökelilerin en büyük şikayetlerinden birisi olan araçların üzerine yapışkan şekilde toz zerreciklerinin yapışması olduğunu da dile getiren Metin Sakalar, "Söke Çimento Fabrikası malzeme aldığı maden ocağında patlatmalar gerçekleştiriyor. Patlatmalar sonucu çıkan hammadde asansör baks sistemi ile fabrikaya taşınıyor. Eğer bu taşıma sırasında rüzgar ters yönden estiği takdirde bu yapışkan toz arabaların üzerlerine yapışıyor. Arabaların üzerinden bir daha da çıkmıyor. Özellikle Atatürk ve Yenicami Mahallesi bu konudan oldukça sıkıntılı. Ben de Atatürk Mahallesi'nde oturuyorum ve aynı sorunu yaşıyorum." sözlerini kaydetti.

Toz parçacıklarının kesinlikle OSB'den kaynaklanmadığını bildiren Sakalar, "Çevre Şehircilik Bakanlığının Web sayfasında linkler var. Söke'deki hava kirliliği saniye saniye bu linklerde görülebiliyor. OSB'ye yakın ilave hava ölçüm istasyonu kurulmasını isteyeceğiz" diye konuştu.

Kaynak: https://yenisokegazetesi.com