Belek sahilinde caretta yuvaları 2 bini aştı

NESLİ tehlike altındaki caretta carettaların Akdeniz'deki en büyük yuvalama alanı 30 kilometrelik Belek sahilinde gerçekleştirilen koruma çalışmaları kapsamında bu yılki yuva sayısı 2 bini aştı.

Belek sahilinde  caretta yuvaları 2 bini aştı

Kampta çadırlarda kalan görevli ve gönüllüler, her gün saat 04.00'te uyanıp, saat 09.00-10.00'a kadar 30 kilometrelik sahili ekipler halinde tarayıp, yuvaları tespit ediyor. Her birine tarih ve numarası yazılı çubuklar bırakıp, yuvanın üst kısmına gömdükleri pinpon topuyla işaretliyorlar. Yumurtaların yuvadan çıkma günü geldiğinde de yuvalar kazılıp kontrol ediliyor ve çıkamayan diğer yavrular da gönüllüler eliyle denize ulaştırılıyor.

3 BİNİ GEÇECEK

Yuvalamaların 1 ay daha süreceğini belirten Ekolojik Araştırmalar Derneği (EKAD) Başkanı Dr. Ali Fuat Canbolat, yuva sayısındaki artışı küresel ısınmaya bağladı Geçen yıl kumsalda 3.200 yuva oluştuğunu ve tüm yılların rekoruna ulaşıldığını açıklayan Dr. Canbolat, “Sadece Belek için değil, tüm Türkiye ve Akdeniz için de rekor oldu. Çünkü bu sayılara Türkiye'de hiçbir kumsalda ulaşılmıyor. Bu yıl da sezon çok hızlı başladı ve şu an 2 binin üzerinde yuvamız var. Yuvalamalar temmuz sonuna kadar devam edecek ve yaklaşık 1 ay var. Muhtemelen 3 bini rahatlıkla geçecek. Minimum bin yuva daha oluşur ve geçen yılı geçeceğini tahmin ediyoruz" diye konuştu.

PANDEMİ DEĞİŞTİRDİ

Yuva sayısındaki artışı pandemiye bağlamanın da doğru olmayacağını savunan Dr. Canbolat, şunları söyledi:“Çünkü bu hayvanlar zaten çiftleşiyor. Çiftleşme zamanları mart sonu, nisan, mayıs gibi. Bunlar çıkıp yumurta bırakacak. Toplam yuva sayısında artışı pandemiye bağlamak doğru değil. Ama geçen yıl tespit ettik, turizm tesisleri 15 Temmuz'dan sonra açıldı. O nedenle tesislerin önündeki yuva sayısında artış oldu. Yuvaların 30 kilometrelik alandaki dağılımı değişti. Çünkü tesisler kapalı, ışıkları yoktu ve hayvanlar oraya gidip rahatça yuva yapabildiler." 

Kaynak: https://antalyakorfez.com