Çemişgezek'de madene direniş.

Tunceli Çemişgezek'te köylerinde maden araması yapılacağını öğrenen köylüler iş makinelerini engellemek için yol kapattı.

Çemişgezek'de madene direniş.

Çemişgezek ilçesine bağlı Gözlüçayır köyünde 10 bin dönüm mera maden şirketine kiralandı. Sabah saatlerinde maden firmasına ait iş makineler bölgeye gitmek isteyince köylere tarafından yol kapatılarak engellendi.

Köy muhtarı Serdar Yıldız meraların maden şirketlerine verildiği taktirde geçimlerini sağlamayacaklarını belirterek, “ Köylülerimiz bizden önceki atalarımızın bize bıraktığı bizde gelecek nesillere güzel bir şekilde bırakmak zorundayız. Biz madencilik istemiyoruz. Biz geçimimizi hayvancılıkla karşılıyoruz. Bu meralarda karşılıyoruz, burada madencilik yapılırsa biz açlıktan ölürüz, yaşam hayatımız biter. Kaymakamla görüşmemizde, kaymakam bahsi geçen madencilik şirketlerinin yasal tüm izinlerini aldığını bize iletti. Bu süreçte  bizden yana olarak kendi inisiyatifini kullandı ve çalışmayı bir süreliğine iletti. Bizim içinde yasal haklarımız durumlar doğrultusunda adım atacağımızı ve kendisinin de bizim yanımızda olacağını söyledi” dedi.

Konuya ilişkin Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF)'ten yapılan açıklamada ise "Dersim Çemişgezek ilçesine bağlı Ekirek köyünün Merekler mıntıkasının Sekatır ve Kıraçlar üçgeninde ruhsatsız başlatılan maden araması için Gökalp Maden şirketine ait iş makinelerinin önünü köylüler tarafından kesildi. Dağlarımızı, ovalarımızı, yaylalarımızı maden sahalarına çevirerek talan eden, doğamızı günbegün yok eden ve doymak bilmeyen doğa düşmanlarına geçit vermeyelim. Dersim'den elinizi çekin" ifadeleleri kullanıldı.

Gözlüçayır Köyü günümüz yerleşiminden 1530 yılı tahririnde, "Ekrek" adıyla Çemişgezek sancağının Belde nahiyesine bağlı bir köy olarak bahsedilmektedir.[1691 Cizye Defterinde, Çemişgezek kazasında Gayrimüslimlerin (Ermeni) yaşadığı köyler arasında "Ekrek" adıyla kayıtta yer almaktaydı. 19. yüzyıl kayıtlarında Çemişgezek kaza merkezinde, köyden göçen Ermeniler'in toplu yerleşmesiyle kurulmuş Ekrek Mahallesi bulunmakta olup, 1835 tarihi kayıtlarında mahallede 24 hanede 62 erkek yaşamaktaydı . (wikipedi)

 

Kaynak: Özgür Dersim Gazetesi : https://www.ozgurdersim.com/