Çeşme Ildır’daki Erythrai antik kenti hak ettiği ilgiyi görmüyor

Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Yakup Demir, Efes gibi 12 İyon kentinden birisi olan Çeşme Ildır’daki Erythrai’ye hak edilen değerin verilmesi ve Efes kadar önemli bir destinasyon olması gerektiğini belirterek, "Nasıl ki Efes, nasıl ki Samos var, burasının da Efes kadar önemli bir turizm destinasyonu olması gerekirken, bugüne kadar ciddi bir destinasyon olamadı" dedi

Çeşme Ildır’daki Erythrai antik kenti hak ettiği ilgiyi görmüyor

Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Yakup Demir, Ildır’ı ziyaret ederek, Ildır Mahallesi Muhtarı Erdem Yavuz ile birlikte Ildır sokaklarını ve Erythrai’yi dolaştı. Bölgenin sorunları hakkında Mahalle Muhtarı Erdem Yavuz’dan bilgi alan Demir, Erythrai ve Ildır’ın turizm açısından önemine dikkat çekerek, kentsel sit çalışmalarının başlamasının çok olumlu olduğunu, çalışmaların kısa sürede tamamlanmasının, Çeşme turizmi açısından çok önemli olduğunu ifade etti.

"Erythrai, Efes kadar önemli bir destinasyon olması gerekirken, bir türlü olamadı"

Başkan Demir, Erythrai’ye hak edilen değerin verilmesi gerektiğini ifade ederek, "12 İyon kentinden birisi olan Erythrai’de, Ildır’dayız. Nasıl ki Efes, nasıl ki Samos var, burasının da Efes kadar önemli bir turizm destinasyonu olması gerekirken, bugüne kadar ciddi bir destinasyon olamadı" dedi.

ÇEŞTOB Başkanı Demir, "Kazılar çok ağır gidiyor. Erythrai’deki tiyatro, bundan 30 yıl önce nasılsa o şekilde duruyor. Yine köyümüzün gelişimine baktığımızda, Alaçatı’da 400’ün üzerinde butik otel varken, bu kadar değerli olmasına rağmen Ildır’da 4-5 butik otel, bir o kadar da restoran var. Ildır’a çok fazla ziyaretçi geliyor. Fakat ziyaretçilerin oturup kahve içeceği, yemek yiyeceği yer çok kısıtlı. Sokakları daha güzel olabilir; ama yıkılan duvarları onarmak için Sit kurulundan izin alınması gerekiyor ve bu günlerce sürebiliyor" diye konuştu.

Demir, "12 İyon kentinden birisi olan Erythrai’da, bugünkü Ildır’da ciddi sıkıntılar var. Bu sorunları, Ildır Muhtarı Erdem Yavuz ile görüşmek için geldik. Ildır’da tarihin yanında tarım ve balıkçılık da var. Ege’de ne kadar güzellik varsa, burada fazlasıyla var. 40 yıldır Çeşme’deyim. Burada bir gelişim göremedim. Biz buraya Ildır’ın güzelliklerini öne çıkarmaya geldik; ama sorunlar çözülmeden güzellikler de öne çıkamıyor" şeklinde konuştu.

"Gelen misafirlerimiz, ’çok güzel bir köy, ama çok bakımsız’ diyor"

Mahalle Muhtarı Erdem Yavuz da, "Ildır, turizmin çok daha ileriye çıkabileceği bir yer iken maalesef; altyapı, tadilat sorunlarıyla, yıkılan duvarları bile yapamama sorunlarıyla boğuşuyor. Tarihte bir liman kenti olarak bilinen bir bölge burası. Şu anda ufak bir balıkçı barınağımız var. Balıkçılarımız, yetersiz gelen balıkçı barınağı nedeniyle kötü hava şartlarında büyük sıkıntı yaşıyor. Ildır, son yıllarda olta balıkçılığının çok geliştiği bir yer. Balık avı turizmi geliştiği için çok sayıda amatör balıkçı Ildır’a geliyor. Sadece İzmir’den değil, balık avı için İstanbul’dan bile gelenler var. Bu da ekonomik katkı sağlıyor; ama balık avı tekneleri, barınağın yetersizliği nedeniyle savunmasız bir şekilde demirlemiş durumda. Ayrıca iskele yapılamadığı için bindir, indir yeri yok. Vatandaş, kendi çabalarıyla ahşap iskele yapmaya kalktığı zaman ağır ceza mahkemesinde yargılanıyor. Burada tamamen bir çözümsüzlük var. Ildır’da kimse sıfırdan ev yapayım, tarlama bina dikeyim derdinde değil. Buradaki vatandaşın derdi, var olan yapının aslına uygun olarak restore edilmesi veya kontrollü bir şekilde tadilatını yapabilmesi. Ildır içinde gezdiğiniz zaman yıkık dökük, harabe halinde birçok bina göreceksiniz. Gelen misafirlerimiz, ’çok güzel bir köy, ama çok bakımsız’ diyor. Biz de neden bakımsız olduğunu, dilimiz döndüğünce anlatmaya çalışıyoruz" diye anlattı

Tarihçe

Antik Çağ kentleri arasında on iki iyon devletinin önemli kentlerinden biri olan Erithrai günümüze kadar yapılan arkeolojik araştırmalar neticesindeçıkan arkeolojik bulgular ve Nümismatik veriler antik kent imar faaliyetlerinin MÖ. 8 yüzyıl'dan M.Ö. 4. yüzyıl'a kadar iskan ve yerleşimlerine işaret ettiği sanılmaktadır. Antik İonya bölgesinin sosyal politik değişimlerinde etkin rol oynadığını ortaya koyan buluntular Helenistik, Roma dönemlerine işaret ettiği görülmektedir. Antik yazarların ve 2013 yılı programındaki kazı çalışmalarında ortaya çıkarılmış mimari buluntular, antik kentin yapı temellerinde ilk yerleşimin MÖ. 3 bin (Bakır Çağı) izlerinin olasılığı ihtimalinin yüksek olduğunu ortaya koymaktadır. Antik yerleşim Erithrai Arkaik Dönemde başlayan doğu ticaretinde İyonya bölgesinde Erythrai’ın ticaret ve diplomaside Miletos ve Samos ile birlikte hareket ettiği ve karşı komşusu Khios ile büyük bir rekabet içerisinde olduğu antik kaynaklarda doğrulanmaktadır. Erythrai’ın kent akropolündeki Pers egemenliği, hemen öncesi ve arkasına ait tabakalar da bu dönemler için daha önce yazılan bilgileri değiştirecek nitelikte özellik göstertiği ve Arkaik Dönemde Erythrai Thrak kökenli'lerin aracılığı ile Tyros Herakles yerleşimlerine kazandırdıklarını ve onun için özel bir kutsal alan oluşturdukları M.Ö. 6.yüzyıl ortalarında Hellas ile yoğun iletişimde bulunduğu M.Ö 5.yüzyılda Attika-Delos Deniz Birliği’nin etkin üyeleri arasında yer aldığı görülmektedir. (Vikipedi)

Kaynak:www.ilksesgazetesi.com