Ciğerlerimiz yandı, canımız acıyor

Antalya'nın Manavgat ilçesinde dün çıkan ve bu sabah kontrol altına alınan orman yangınında çok sayıda ev zarar gördü. 18 köy ve mahalle tahliye edilirken, bazı mahalledeki evler küle döndü. Kalemler Mahallesi'nde havadan çekilen görüntülerde, 10'un üzerinde evin kullanılamaz hale geldiği, evlerin bahçesinde ve ahırlarında bulunan hayvanların telef olduğu görüldü. Yangında 3 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Ciğerlerimiz yandı, canımız acıyor

Türkiye dün öğle saatlerinde turizm cenneti Antalya Manavgat'tan gelen son dakika felaket haberiyle sarsıldı. Evrenseki'de başlayan ve Kalemler, Yeniköy, Çolaklı ve Yavrudoğan mahallelerine sıçrayan yangın, yerleşim yerlerine de sirayet etti. Yangına tüm olanaklarla müdahale ediliyor. Üç bakan yangın bölgesinde incelemelerde bulundu. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek'in kullandığı ifade ise Manavgat'ta yaşanan felaketi gözler önüne serdi: 27 yıllık yöneticiyim böyle bir yangın görmedim. Sabah saatlerinde bir açıklama daha yapan Bakan Pakdemirli, Manavgat'taki yangının kontrol altına alındığını, Akseki'deki yangının ise devam ettiğini duyurdu.

 Antalya'nın Manavgat ilçesinde dün saat 12.05'te başlayan veyerleşim yerlerine sıçrayan orman yangını bugün sabah saatlerinde kontrol altına alındı. Türkiye'yi dehşete düşüren felaket nedeniyle Yeniköy, Evrenseki, Bahçelievler ve Sarılar mahalleleri boşaltılırken, yangın yerleşim bölgelerine de sıçradı.

Birçok ev, sera, tarım alanı küle dönerken, çok sayıda hayvan da yangın nedeniyle öldü. Saatlerin ilerlemesiyle facianın boyutları gözler önüne serilirken, Bakan Bekir Pakdemirli Antalya Akseki'deki yangında 1 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

ANTALYA'DA BİR BÖLGEDE DAHA YANGIN

Akseki ilçesi Kepezbeleni Mahallesi'nde orman yangını çıktı. Şiddetli rüzgarın etkisiyle büyüyen yangın Manavgat ilçesi Oymapınar Barajı çevresine kadar geldi.

Yangın nedeniyle Akseki'nin Kepezbeleni Mahallesi ile Manavgat ilçesine bağlı Karavca, Güzelyalı, Saraçlı, Çeltikçi ve Ulukapı Mahalleri'ndeki bazı evler boşaltıldı.

ÇOLAKLI'DA TEDİRGİN BEKLEYİŞ

Çolaklı'da elektriklerin kesik olması nedeniyle vatandaşlar karanlıkta evlerinin önünde bekleyişlerini sürdürüyor. Bazı vatandaşlar ise yol kenarından alevleri tedirgin bakışlarla seyretti.

Çolaklı Mahallesi'nde yaşayan Ayşe Aktaş, hayvanlarının yanında beklediğini söyledi. Sabaha kadar ahırdaki keçi ve ineklerini korumak için uyumayacağını belirten Aktaş, "Korktuk ama mal da canın yongası. Mecburen onları bekleyeceğim. Başka bir şeyimiz kalmadı" dedi.

Öte yandan, yanan alana çok yakın noktada muz seralarının olduğu, yangının rüzgarın da etkisiyle birlikte seralara doğru ilerlediği görüldü.

DHA EKİBİ ÖLÜMDEN DÖNDÜ

Manavgat'taki orman yangını devam ederken DHA Muhabiri Alparslan Çınar ve kameraman Burak Yalman canlı yayında büyük tehlike atlattı.

DHA ekibi, yangında son durumu aktarırken yoldan geçen beton mikseri elektrik tellerine takıldı. Muhabir Çınar ve kameraman Yalman, kopan telleri son anda fark ederek kurtuldu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından yaptığı paylaşımla Manavgat'ta çıkan yangından 62 kişinin etkilendiğini açıkladı. Bakan Koca'nın açıklamasında şu ifadeler yer aldı: "3’ü yanık, 2’si kırık, 57’siyse dumana maruz kalma sebebiyle tedavi altına alındı. 112 ambulanslarımız, mobil komuta aracımız, UMKE ekiplerimiz olay yerinde. Devlet Hastanemizin tahliyesi söz konusu değil. Hepimize büyük geçmiş olsun."

Bakanın bu açıklamasına rağmen son gelen haberler, Manavgat Devlet hastahanesinin tahliye edildiği yönünde.

NEYİN İÇİNDE OLDUĞUMUZU FARK EDEMEDİK

Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen yangına ilişkin CNN TÜRK yayınında önemli açıklamalarda bulundu. Yangının başlamasından kısa bir süre sonra CNN Türk'e bağlanan Sözen, "Hâlâ devam ediyor, komple yanıyor. yerleşim alanlarına girdi. birçok ev ve işyeri yandı. Manavgat merkeze sirayet etti. Atlatılmış değil. Bölge yerleşim alanları tahliye ediliyor. Yangına tam anlamıyla müdahale edemedik. Havadan müdahale var. Devam ettiği için trafik kilitlendi. Akılalmaz, kötü bir tablo. Tam anlamıyla neyin içinde olduğumuzu bile fark edemedik. Özel araçları mümkün olduğu kadar yollardan çekmemiz önemli" dedi.

AFAD'DAN KRİTİK AÇIKLAMA

Manavgat yangınına ilişkin 19.00 sularında AFAD'dan yapılan son açıklamada, yangının Yeniköy mevkiinde ormanlık alanda başladığı belirtildi. AFAD'ın açıklaması özetle şöyle:

* Söndürme çalışmalarında bir uçak, bir İHA, 19 helikopter, 192 arazöz, 30 iş makinası, 960 personel ve 30 su ikmal aracının görev yapıyor.

PROF. DR. ŞEN: ÇOK KURU, ÇOK SICAK BİR HAVA VAR

CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, "Çok kuru bir hava, çok sıcak bir hava, rüzgar da az bir rüzgar değil. Biz burada fırtına bekliyoruz aslında kuzey yönlerden, iç tarafta şu anda fırtına ihtimali var. Çok dikkatli olmak lazım. Yanan maddenin tutuşma sıcaklığı çok yükselmiş durumda şu anda. En ufak bir sürtünmeden dahi yangın çıkma ihtimali var" dedi.

* Yangından etkilenebilecek alanlarda bulunan evler tahliye edilmektedir. Yangın nedeniyle birçok ev, iş yeri, ahır, tarım arazisi, sera, araç zarar görmüştür. Tedbir amaçlı toplam 1300 kişi kapasiteli 2 KYK yurdu ve 4 MEB pansiyonu hazır hale getirilmiştir. Gelişmeler AFAD tarafından takip edilmektedir."