Çizgili Yunus hayatını kaybetti

Selçuk Pamucak sahilinde kıyıya yanaşan yunus vatandaşların çabasına rağmen kurtarılamadı

Çizgili Yunus hayatını kaybetti

Selçuk Pamucak sahilinde kıyıya yanaşan Stenella coeruleoalba türü bir Çizgili Yunus denizde yüzen vatandaşlar tarafından görülerek, tekrar denize dönmesi için defalarca suya itildi. -Yunus belli bir süre yine aynı noktaya geri geldi.
Daha sonra EKODOSD derneği, Tarım İlçe Müdürlüğü Uzmanları, Selçuk Belediyesi Veterineri, Haybulans ekibi ve Jandarma olay yerine geldiler.
Antik liman önündeki iskelenin altına giren yunus, bulanık denizde kayalara çarparak bazı yaralar aldı. İskelenin altından çıkarılan Yunus, Kuşadası Sahil Güvenlik Botuna alınarak, derin sulara götürüldü. Burada denize bırakıldı.
Ancak akşam saatlerinde tekrar geldiği ve kıyıda yüzdüğü tespit edildi.
Sabah yapılan izlemede yunusun bu sefer kumsala vurduğunu ve öldüğünü tespit edildi.

.

2 metre 25  cm. boyutundaki yunustan doku örnekleri alınarak Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’nda ki deniz canlılarının gömüldüğü alana getirildi.
Plastik şüphesiyle kontrol edildiğinde, yunusun karnından 89 cm. büyüklüğünde bir yavru çıkarıldı. Yunusun hamile olduğu anlaşıldı. Yaklaşık 12 ay süren hamilelik döneminin sonlarına yaklaşan yunus ve yavrusu ne yazık ki hayatını kaybetti.
Aslında kıyıdan uzak ve ılıman suları seven Çizgili Yunuslar, eğer bir sorunu yoksa canlı olarak kıyıya pek gelmezler. Bu tür durumlarda vatandaşlar denize doğru itmek yerine, kıyıdaki sığlıkta üzerine ıslak bir havlu koyarak görevlilerin gelmesini beklemeleri daha doğru olacaktı. 
Ancak bu tür vakalar önemli sorun olmaktadır. Çünkü ülkemizde deniz memeleri için bir rehabilitasyon merkezi ne yazık ki yok.   Belki böyle bir merkez olsaydı, yunus denizden alınarak havuza konulup doğum için yardım edilebilirdi.
Dutarlı vatandaşlar bu tür vakalarda taşımada kullanılmak üzere şişme yataklar ve geçici rehabilitasyon için portatif havuz projesinin hayata geçirilmesiyle ilgili, Kuşadası Belediye Belediyesinden bir çalışma yapılmasını istiyorlar.  
Aynı zamanda da deniz memelileri konusunda uzman kuruluş olan TÜDAV (Türk Deniz Araştırmaları Vakfı)'nın  yunuslar, ilei lgili   vatandaşlarla bir eğitim çalışması yaparak  bilinçlendirme ve farkındalık yaratmasının faydalı olacağı belirtildi.