Eski Marmara Üniversitesi Yerleşkesi’ndeki İnşaata Tepki

Teşvikiye Mahalle Meclisi yaptığı basın açıklamasında; mahalledeki son yeşil kalan ve deprem toplanma alanı olan eski Marmara Üniversitesi Yerleşkesi’nde başlamış olan inşaata karşı itirazlarını belirtti.

Eski Marmara Üniversitesi Yerleşkesi’ndeki İnşaata Tepki

Teşvikiye Mahalle Meclisi Üyeleri ve Çevre Hakkı Çalışma Grubu, Marmara Üniversitesi Yerleşkesi'nde başlamış olan inşaata tepkilerini 6 Ocak günü Hüsrev Gerede Anıtı önünde dile getirdiler. Yapılan basın açıklamasının tam metni aşağıdadır.

Teşvikiye Mahallesi olarak çok önemli ve haklı bir itirazımız var; sesimizi duyun!


Bugün burada toplanma amacımız, mahallemizin son yeşil kalan ve deprem toplanma alanımız eski Marmara Üniversitesi Yerleşkesi’nde başlamış olan inşaata itirazımızı belirtmek ve sesimizi duyurmak.


Yapılaşmadan dolayı rüzgâr akışının zaten kısıtlı olduğu mahallemizde, bizlere oksijen kaynağı olan, kirpi, sansar ve pek çok canlıya ev sahipliği yapan, zengin biyoçeşitliliğe sahip, yeşil alanımız elimizden alındı! Yerine Emlak GYO, TOKİ ve Dap Yapı işbirliğinde 10 katlı bir mega site yapılacak.


Marmara Üniversitesi'ne ait olan bu arazi, rant odaklı inşaat politikaları yüzünden
2016’da özel mülkiyete geçirildi. Geçtiğimiz Temmuz ayında, çevreye ve canlı hayatına tehdit olacak şekilde hızla ve hoyratça yıkıldı ve tüm itirazlarımıza rağmen inşaatına başlandı. Eskiden kamuya ait olan bu arazi, aynı zamanda deprem anında tek toplanma
alanımızdı. “Büyük İstanbul Depremi” durumunda, bizlerin sığınabileceği deprem
toplanma alanımız yok. Mahallelerimizin dışında bulunan mezarlıklar dışında…
Yıkıcı etkilerini yoğun şekilde hissettiğimiz, geleceğimizi tehdit eden insan kaynaklı iklim krizini yavaşlatmak/durdurmak adına acil önlemler almanın zaruri olduğu bu dönemde, iklim krizini derinleştirecek hiçbir yeni yapılaşma/proje kabul edilemez!


Mahallemiz, yapılacak büyük küçük herhangi bir yeni yapılaşmayı kaldıramaz. İklim krizinden dolayı artan sıcaklıklar ve toprakla buluşamayan yağmur suyu yüzünden, 1 metre kare dahi olsa daha fazla toprak betonlaşmamalı. Aksi bir durum, “Kentsel Isı Adası” etkisini oldukça hissettiğimiz mahallemizde, sıcaklığı en az 3-4 C derece daha fazla hissetmemize ve hava akışımızın kısıtlanmasına yol açacak…


Bütün bu sebeplerden dolayı mahallemizin tek yeşil arazisini ve deprem toplanma alanımızı geri istiyoruz!


Yapılmak istenen inşaat projesi, yeşil süsü verilmiş ekolojik yıkım projesidir!


Ne mahallemizde ne de bu gezegende iklim krizini derinleştirecek, canlı hayatını hiçesayacak hiçbir proje/yapılaşma istemiyoruz!


Başta kamusal alanımızı özelleştirip imara açan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olmak üzere tüm yetkililerden telafisi mümkün olmayan bu projenin tümden iptal edilmesini, toplam 40 dönüme yakın arazinin bir kent parkı yapılmasını talep ediyoruz.


Teşvikiye Mahalle Meclisi