Germencik Dağyeni köylülerinden maden aramalarına tepki

Aydın'da Dağyeni köylüleri, incir bahçeleri içerisinden yapılan maden sondajlarına karşı gerçekleştirdikleri bilgilendirme toplantısıyla mücadele kararı aldı, ve dün yürüyüş düzenledi.

Germencik Dağyeni köylülerinden maden aramalarına tepki

Germencik'e bağlı Dağyeni Köyü'nde yaşayanlar, incir bahçeleri içerisinden yapılan maden sondajlarına karşı gerçekleştirdikleri bilgilendirme toplantısıyla mücadele kararı aldılar. Köy düğün salonunda dün akşam saatlerinde yapılan toplantıya yüzlerce köylü katıldı. Köylüler, bugün de sondaj yapılan yere kitlesel bir yürüyüş düzenledi.

İncir bahçeleri içinde maden sondajı

Dağyeni köylüleri günlerdir diken üzerinde yaşıyorlar.

İzmir ve Aydın illerinin sınırında yer alan Kartal Dağı'nın Germencik tarafında kalan köy, incir ve zeytincilikle geçiniyor.

Zeytin toplama sezonunda köylüler bir yandan ürünlerini hasat etmeye çalışırken bir yandan da yaklaşık 15 gün önce başlatılan, en yakını köy meydanına 1-2 km uzaklıkta olan dört maden arama sondaj çalışmasının ürünlerine zarar vereceği ve içme sularını kirleteceği endişesini yaşıyorlar.

Tamamı ormanlık ve incir bahçelerinin içinde yapılan sondaj çalışmaları, köyün yaylası olan Söğütalan mevkii civarında yoğunlaşmış durumda. Köylüler içme sularının geldiği, incir ve meyve bahçelerinin bulunduğu bu bölgeyi köyün bir mahallesi haline getirmişler. 80 kadar evin bulunduğu bölgeye, yol ve elektrik de çıkarmışlar.

Köyün eski muhtarı Hüseyin Efe, sondaj için MTA'dan geldiklerini söyleyen kişilerin bir iki ay önce kendisinden izin istediklerini ancak ürünlerinin bu faaliyetten zarar göreceği gerekçesiyle sondajlara karşı çıktığını belirtti.

Efe, "Germencik Kaymakamlığından jandarma koruması talep ederek bizim yaylamızda dört ayrı yerde sondajlara başladılar. Sondajda çalışan işçiler ne aradıklarını bilmediklerini söylüyorlar ama mühendislerden birisi 'Muhtemelen altın var' dedi" bilgisini verdi.

Kuyucak'da da  Maden aramalarına tepki

Aydın ili, Kuyucak ilçesi, İğdecik Mahallesi mevkiinde Efes End. Min. San. ve Tic. A.Ş.  tarafından 201900632 Ruhsat Numaralı Feldspat Maden Ocağına halkın tepkisi sürüyor. Geçimin zeytincilik, incir ve hayvancılık sürdüren halk köstebek gibi çoğalan maden firmalarından dertli yandı. Geçtiğimiz hafta Madran Dağı’nda yaşananlar, Kartal Dağındaki sondajlar ve bugünde Horsunlu ve etrafında yapımı için ÇED kararı gerekli değildir verilen maden ocağıyla Aydın Coğrafyası Madencilik faaliyetleri yürüten firmalarınca kıskaca alınmış durumdadır. Nitekim var olanların denetimleri yetmezken gün geçmiyor ki yeni yeni maden ocakları açılmaktadır.
Konuyla ilgili  horsunlu kasabasında AYÇEP yöneticileri ve üyeleri halkla birlikte bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi. AYÇEP başkanı Mehmet Vergili; Aydın coğrafyasının jeotermalden sonra birde maden belasıyla karşı karşıya kaldıklarını belirtti. Yapımı gerçekleştirilecek olan madenlerlerin açık şekilde yapılarak çevredeki halkın solunum rahatsızlığı gibi tehlikelerle yüzyüze kalacağının belirtirken, bunun yanı sıra yeraltı su kaynaklarına zarar vererek halkın bir avuç kalan suyununun heba edileceğine değinmiştir. Yöre halkının konuyla ilgili dava açtığını ve sürecin takipçisi olacaklarını değinilmiştir.

Kaynak:www.evrensel.net  Fotoğraf: Ömer Ali Emek