İkizköy'de köylüler yaşam alanlarını savunuyor

Muğla'nın Milas ilçesine bağlı İkizköy bölgesinde kurulması planlanan kömür madeni için ağaçlar kesilmek isteniyor. Madenin kurulmasına karşı çıkan İkizköylüler, yaşam nöbetine başladı.

İkizköy'de köylüler yaşam alanlarını savunuyor

22 Nisan Perşembe günü sokağa çıkma yasağının hemen öncesinde Akbelen ormanına gelen ağaç kesim işçileri, bu alanda şantiye kurmak istedi. İşçilerin eşyalarını araçlardan indirmesine izin vermeyen İkizköylüler, ağaçların kesimine karşı nöbete başladı.

200 kişinin yaşadığı İkizköy, çam balı ile ünlü köylerden. Ağaçların kesimiyle halihazırda azalan arıcılığın biteceğini söyleyen 73 yaşındaki Hasan Yorulmaz, termik santralden önceki doğayı ve topraktan aldıkları verimi özlüyor.

24 dönümlük arazide çiftçilik yaptığını söyleyen Yorulmaz "Yıllardır buraya emek veriyorum. Termik santral kurulmadan önce incirlerimiz daha kaliteliydi, kurutma yapabiliyorduk. Termik santralin etrafa saçtığı küller ürünlerimizi etkiliyor. Zeytin ağaçlarından da eskisi kadar verim alamıyoruz. 50 yıldır bu toprağa, ağaca ilgim kesilmedi. Ama nereye kadar böyle gidecek? Ormanımızı yok etmesinler" diye konuştu.

İkizköylüler ise, alanla ilgili kesimin durdurulmasına dair Milas Orman İşletme Müdürlüğü’ne avukatları Arif Ali Cangı aracılığıyla bir dilekçe ile başvuru yaptıklarını, ayrıca bir dilekçe ile orman alanı için maden işletme izni verildiğini belgeleyen Tarım ve Orman Bakanlığı olur yazısını da Bilgi Edinme Hakkı Kanunu çerçevesinde Orman İşletmesi’nden talep ettiklerini belirtiyorlar. 15 gün dolmasına rağmen dilekçelerine henüz bir yanıt alamayan İkizköylüler, Akbelen Ormanı’nın kesimini durdurmak için dava açmak dahil tüm hukuki yollara başvuracaklarını da söylüyorlar.