İklim değişikliği için hemen harekete geçmeliyiz

İklim aktivisti Greta Thunberg, iklim değişikliğini önlemek için çok acil hareket edilmesi gerektiğini söyledi. Thunberg, Paris Sözleşmesi’ndeki hedefleri uzak olarak niteledi ve zengin ülkeleri öncelikli adımları atmaya çağırdı.

İklim değişikliği için hemen harekete geçmeliyiz

İklim krizine karşı ‘Gelecek için Cumalar’ hareketinin öncüsü Greta Thunberg, Alman haber ajansı dpa’ya verdiği demeçte, iklim felaketi tehlikesine karşı mücadeleyi geleceğe erteleme yerine bir an evvel harekete geçilmesi çağrısında bulundu. Thunberg, Paris Sözleşmesi’ndeki hedeflerin çok uzak hedefler olduğunu, küresel ısınmayı durdurmak için bu hedeflerin yetersiz kalacağını söyledi ve “Biz bu belirsiz, uzak, çok varsayımsal hedeflere odaklanmayla yetinmeyi bırakıp kendimizi değiştirmemiz lazım. Şu anda insanlık geriye kalan karbon bütçesini tüketiyor. Bu bittikten sonra 2030 ya da 2050 hedefinin bir yararı yok. Biz şimdi harekete geçmeliyiz. Acilen uyanmalıyız. Hangi noktada olduğumuzun artık farkına varmalıyız ve neler yapılması gerektiğini görmeliyiz” dedi.

ÖNCE ZENGİN ÜLKELER
Yüksek oranda sera gazı salımıyla küresel ısınmaya en çok sebep olan zengin ülkeleri kararlı adımlar atmaya ve önü açmaya çağıran Thunberg “Bizim içinde yaşadığımız dünya parçası Paris Sözleşmesi’ne yön verme sorumluluğu üstlendi. Sözleşmenin hayata geçmesi için zengin ülkelerin başı çekmesi, ilk adımları atması gerekir. En çok kaynak ve imkânlara sahip olan ülkelerin yol göstermesi mantıklı ve ölçülü” diye konuştu.