Kaliforniya'daki orman yangınlarından yükselen dumanlar Avrupa'ya ulaştı

CAMS's göre Kaliforniya'daki yangınlardan atmosfere 21,7 megaton karbon yayıldı. Atmosfere karışan karbon miktarı Oregon'da 7,3, Washington'da ise 1,4 megaton.

Kaliforniya'daki orman yangınlarından yükselen dumanlar Avrupa'ya ulaştı

ABD’nin Kaliforniya eyaletinde ve ülkenin batı kesimlerinde büyük bir yıkıma yol açan orman yangınlarından yükselen dumanlar, Kuzey Amerika ve Kuzey Avrupa‘ya ulaştı.

Avrupa Birliği’nin Copernicus Atmosfer Gözlem Servisi CAMS‘ın verilerine göre Kaliforniya ve Kolorado‘da Ağustos ortasında başlayan yangınlar, 2003-2019 yılları arasında tüm ülkede görülen yangınlardan daha şiddetli.

BBC‘nin aktardığına göre, Oregon ve Washington‘da da sıcak hava ve şiddetli rüzgarların ardından bu ay başlayan büyük orman yangınları hâlâ kontrol altına alınamadı.

CAMS uzmanlarından Mark Parrington, Atlas Okyanusu’nu aşan rüzgarların hafta sonunda Kuzey Avrupa’ya ulaştığını ve önümüzdeki günlerde yeni bir dalganın yaşanmasını beklediklerini açıkladı.

Parrington, "Bu yangınlar atmosferi o kadar kirletiyor ki 8 bin kilometre uzaklıkta bile hâlâ kalın duman tabakasını görebiliyoruz. Bu durum yangınların boyutunu ortaya koyuyor" dedi.