Kanal İstanbul için kritik keşif günü

Kanal İstanbul projesine karşı birçok kurum ve yurttaşın açtığı davalar için bilirkişi keşfi, 24 Mart Perşembe günü Bağcılar'da Bölge İdare Mahkemesi tarafından başlatılıyor.

Kanal İstanbul için kritik keşif günü

Başta TMMOB olmak üzere bir çok kurum ve yurttaşın Kanal İstanbul Projesi ÇED raporuna karşı açtığı davalardan 2 yıl sonraa İstanbul 10. İdare Mahkemesi bilirkişi keşfinin 24 Mart 2022 tarihinde yapılmasına karar verdi. Yarın saat 10'da başlaması beklenen bilirkişi keşfi için davacılar ve çok sayıda yurttaşın keşife katılması bekleniyor. Ekoloji örgütlerininde bu konuda çağrıları mevcut.

Yurttaşlar çağrı için çeşitli video ve yazılı olarak aşağıdaki metinlerle İstanbulluları yarın bölgede yapılacak keşife çağırdılar.

BETON KANALA VE RANT ŞEHRİNE KARŞIYIM
1. Bu yoksulluk ve ekonomik krizde, Kanal İstanbul projesiyle 82 milyonun sırtına, en az 110 milyar liralık bedel yükleneceği için BETON KANALA VE RANT ŞEHRİNE KARŞIYIM! Sen neden karşısın ….? 


2. Kanal projesiyle İstanbul susuzluğa mahkûm olacak. 8500 yıldır var olan İstanbul, Avrupa yakasındaki tatlı su kaynaklarını kaybedecek. Sazlıdere barajı, Terkos gölü, Küçükçekmece Lagünü yok olacağı için, susuz kalmamak için BETON KANALA VE RANT ŞEHRİNE KARŞIYIM! Sen neden karşısın ….?
 
3. Rant Kanal’ı yüzünden 23 milyon metrekare orman, 136 milyon metrekare verimli tarım alanı sonsuza dek ortadan kalkacak ve Kuzey Ormanları coğrafyasından koparılacak. Ormanlar yok olmasın diye BETON KANALA VE RANT ŞEHRİNE KARŞIYIM! Sen neden karşısın ….?  
 
4. Kanal İstanbul projesi binlerce yıllık kent belleğine ihanet edecek. Küçükçekmece Lagünü kenarındaki Bathonea Arkeolojik kazı alanı, Yarımburgaz Mağaraları ve yeraltında henüz bilinmeyen tarihi eserler yok olmasın diye BETON KANALA VE RANT ŞEHRİNE KARŞIYIM! Sen neden karşısın ….?  
 
5. Kanaldan kazı nedeniyle ortaya çıkacak en az iki milyar metreküp hafriyat çıkarılacak. Bu hafriyat İstanbul’un 50 yıllık hafriyatına eşit. Bu hafriyatın günde 10 bini aşkın hafriyat kamyonu ile taşınması bekleniyor. İstanbul Hafriyat Kamyonu terörüne maruz kalıp başka İdiller ölmesin diye BETON KANALA VE RANT ŞEHRİNE KARŞIYIM! Sen neden karşısın ….?  
 
6. Kanal ve Yenişehir projesi bölgede yaşayan halkı yerinden edecek. Şimdiden Küçükçekmece, Başakşehir, Arnavutköy’deki çeşitli mahallelere ve köylere imar uygulamaları kapsamında sürgün belgeleri gelmiştir. Yurttaşlarımız yerinden edilmesin diye BETON KANALA VE RANT ŞEHRİNE KARŞIYIM! Sen neden karşısın ….?
 
7.  Kanal ve Yenişehir projesi bölgede yaşayan halkı yerinden edecek. Onlarca yıldır buralarda yaşayan, geçimini, işini, hayatını buralarda kurmuş olan insanların köyleri yok edilecek. Yeniköy ve Sazlı Bosna gibi Kuzey Ormanları köyleri yok edilmesin diye BETON KANALA VE RANT ŞEHRİNE KARŞIYIM! Sen neden karşısın ….?
 
8. Kanal İstanbul projesi hayata geçerse Marmara Denizi ve balıkçılık yok olacak. Uzmanlara göre, derinliği 25 metre olan kanal açıldığında Karadeniz suyu hızla Marmara’ya akacak, zaten can çekişmekte olan Marmara Denizi'nin ölüm fermanı verilmiş olacak. Marmara Denizi ve canlıları  yok edilmesin diye BETON KANALA VE RANT ŞEHRİNE KARŞIYIM! Sen neden karşısın ….?