Kirazlıyayla'da mahkeme maden şirketine devam dedi

Bursa'nın Yenişehir ilçesine bağlı Kirazlıyayla Köyü'de doğayı katleden Meyra Madencilik şirketine karşı açılan ÇED olumlu raporunun iptali davasında karar açıklandı. Mahkeme, ÇED kararında hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verdi.

Kirazlıyayla'da  mahkeme maden şirketine devam dedi

Bursa'nın Yenişehir ilçesine bağlı Kirazlıyayla Köyü'nde Meyra Madencilik tarafından yapılmak istenen Çinko-Kurşun-Bakır Zenginleştirme Tesisi ve Atık Barajı Projesi'ne karşı açılan davanın ana duruşması 28 Ekim Çarşamba günü görülmüştü.

Bursa 1. İdare Mahkemesi'nde, tesise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu raporunun iptaline yönelik açılan davanın sonucu belli oldu. Mahkeme, ÇED olumlu kararında hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verdi.

Mahkeme bilirkişi raporuna itibar etmedi

Kararda, bilirkişi raporunda yer alan su kaynaklarına etki, depremsellik, flora üzerinde etki, tarım arazileri ve hayvancılık üzerinde etki ve atık yönetimine ilişkin değerlendirmelerin ÇED raporunu kusurlandırıcı nitelikte bulunmadığı belirtildi. Projenin olumsuz çevresel etkilerinin en aza indirilmesi için öngörülen önlemlerin yeterli olduğu sonucuna varılan mahkeme kararında, bilirkişi raporuna itibar edilmediği kaydedildi.

Davanın temyiz edilmesi bekleniyor.

Meyra Madencilik şirketi, mahkemenin kararına ilişkin sosyal medya hesabından, "Projemizin ÇED raporu içeriği ve gerçeklerinden uzak, özensiz, çelişkili ve tutarsız bir bilirkişi raporunun ardından mahkeme 'gerçekler, bilimsel detaylar ve yasalar çerçevesinde' titiz bir değerlendirme yaparak davanın reddine karar vermiştir" açıklamasında bulundu. 

Bilirkişi ÇED raporunun yeterli olmadığına karar vermişti

Kirazlıyayla'da inceleme yapan bilirkişi heyeti, ÇED raporunun teknik olarak yeterli olmadığı yönünde karar vermişti. Raporda, tesisin bulduğu bölgede yapımının ve yer seçiminin doğru olmadığı, tesisin yapılması durumunda insan yaşamını, tarımı ve hayvancılığı olumsuz yönde etkileyebileceği ve yerin deprem kuşağında yer aldığı' belirtilmişti.

Bursa 3. İdare Mahkemesi'nde 14 Ağustos'ta görülen davada, orman kesiminin iptali ve yürütmeyi durdurma kararı verilmişti. Bunun üzerine şirket yetkilileri, alandan çıkarılmıştı. Bursa 1. İdare Mahkemesi'nden yürütmeyi durdurmaya yönelik karar çıkmadığı için 14 Ağustos'ta verilen karar geçerliliğini yitirmişti.

Şirketin göllerini kuruttuğunu, yaşam alanlarını kısıtladığını, tesisin mezar yerlerinin olduğu alana yapılmak istendiğini söyleyen köylüler, adliye önünde davayı takip etmişlerdi.

Kaynak: Bursaport