Kuşadası kent dayanışması moloz döküm alanını gezdi

Kuşadası Kent Dayanışması, geçekleştirilen toplantının ardından moloz döküm alanını gezerek incelemelerde bulundu.

Kuşadası kent dayanışması moloz döküm alanını gezdi
KAYNAK: Zeynep İNAK

Kuşadası Kent Dayanışması bugün Güzelçamlı Mahallesi’nde toplandı.

Yapılan toplantıda kent sorunları konuşuldu. Daha sonra Güzelçamlı Milli Park sınırları içinde bulunan ve Aydın Büyükşehir Belediyesi (ABB) tarafından moloz döküm alanı ilan edilen yer gezildi. Sonrasında Aydın İdare Mahkemesi’nin belirlediği bilirkişi incelemesi sırasında moloz döküm alanında bulunuldu.

İMAR PLAN DEĞİŞİKLİĞİNE KARŞI DAVA AÇILMIŞTI

ABB tarafından gündeme getirilen 1/5000 Ölçekli Nazım Planı değişikliği ile moloz döküm alanı ilan Güzelçamlı Mahallesi sınırları içindeki alan Kuşadası Kent Dayanışması tarafından sularında gezildi.

Önceki günlerde imar plan değişikliğine ABB nezdinde karşı çıkılmış ve sonrasında ise Aydın İdare Mahkemesi’nde dava açılmıştı. Mahkeme bugün bilirkişi heyeti ile moloz alanında inceleme yaptı. Gerçekleştirilen incelemede dava açan kişiler, Kuşadalı ekolojistler ve Güzelçamlı Dağ Çileği Yürüyüş Grubu kalabalık halde alanda bulundu. Bilirkişi yaptığı incelemesi sonrası raporunu 30 gün içinde mahkemeye sunmuş olacak.

“MOLOZ DÖKÜMÜ İLE EKOLOJİK DENGE ZEDELENECEKTİR”

Gerek ABB’ye yapılan başvuruda ve gerekse de açılan dava dilekçesinde önemli gerçeklere parmak basılmıştı. Dilekçeler şu metin yer altı:

“Kuşadası İlçesi, Güzelçamlı Mahallesi’nde Samson Dağları yamacında eski çöp döküm alanında öğrenciler tarafından dikilen fıstık çamları orman olmuş durumdadır ve bitişiğindeki arazi ‘Hafriyat Döküm Alanı, Otoparkı ve Yol bağlantısını içeren Belediye Hizmet Alanı’ olarak planlanmış, 1/5000 Ölçekli plan askıya çıkarılmıştır. Planlanan alan Önemli Doğal Alan sınırları içindedir. Yerleşim alanı yakınında, orman bitişiğinde, Milli Park ve Pan-İonion antik kenti yakınındadır.

Hafriyat için dökümlerin başlamış olduğu alan, özellikle bölgedeki doğal-ekolojik dengeyi zedeleyecektir. Yoğun yapılaşma bölgesinde olan ve Kuşadası kent merkezine uzak yer seçimiyle güzergahta ağır vasıta taşımacılığını çoğaltacak olup, trafik yoğunluğu getirecektir. Ayrıca bölgede yer alan ender bazalt kayalarının algısını ve özellikle doğa yürüme güzergahını yok edecektir. Yerleşim yerine yakınlığıyla da; gürültü, toz, çöp kirliliği, yer altı ve yüzey suları kirliliği vb nedenlerle sağlık sorunu yaratacağı düşünülmektedir. 1/5000 ölçekli plan kararının iptalini talep ederiz.”