Limak Holding'in madenlerine ÇED yok!

Limak Holding'in bölgedeki çimento fabrikasına hammedde temini için açtığı beşinci kalker ocağına da ÇED istenmedi.

Limak Holding'in madenlerine ÇED yok!

Limak Holding’e bağlı Limak Sanayi Çimento ve Ticaret A.Ş., Balıkesir’e 5’inci maden ocağını açmak için kolları sıvadı. Balıkesir’in dört bir tarafında açtığı maden ocaklarıyla bölgeyi kuşatan Limak, son olarak İvrindi mahallesine kalker ocağı açmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuru yaptı. Balıkesir’de işlettiği çimento fabrikasına hammadde sağlayan Limak, projelerini 25 hektarın altında hazırlayarak çevresel etki değerlendirme (ÇED) gerekli değildir kararı alıyor. Ancak Limak’ın 25 hektarın altında 5 adet maden ocağı bulunuyor.

Son olarak İvrindi mahallesine açmak istediği maden ocağı ‘ormanlık alanda’ bulunuyor. 99 hektarlık ruhsat alanının 24,88 hektarlık kısmında üretim yapılacak maden ocağının proje bedeli yaklaşık 964 milyon TL.

Yılda 2 milyon ton üretim yapılacak ocakta çıkarılan cevherin tamamı Balıkesir ili Altıeylül ilçesinde üretim faaliyetlerine devam eden çimento fabrikasına hammadde olarak sevk edilecek. Açık ocak yönetmiyle işletilecek ocakta yılda 95 patlatma gerçekleştirilecek.

Ocağın tüm faaliyet aşamalarında saatte yaklaşık olarak toplam 49 kilogram açığa çıkacak. Ayrıca tanıtım dosyasında hava kirliliği sınırı PM10’nun 24 saatlik değerinin 33 defa aşılacağı ancak yönetmelikte ‘bir yılda 35 defadan fazla aşılmaz’ hükmüne uyum sağladığı belirtildi.

Kaynak: Birgün