Mahkeme kararına rağmen ERDEMİR'in cürufu Kıyıcak bölgesine boşaltılıyor

Kdz. Ereğli ve Alaplı sınırında Kıyıcak Bölgesi’nde bulunan Tehlikesiz Atık Geri Kazanım Tesisleri için mahkemenin verdği yürütmeyi durdurma kararı ve 'ÇED gerekli değildir ' kararının iptaline rağmen tesislere cüruf sevkiyatı devam ediyor. Uygulama, bir basın açıklaması ile protesto edildi.

Mahkeme kararına rağmen ERDEMİR'in cürufu Kıyıcak bölgesine boşaltılıyor

Kdz. Ereğli ve Alaplı sınırında Kıyıcak Bölgesi’nde bulunan Tehlikesiz Atık Geri Kazanım Tesisleri çevreye vereceği zararlar nedeniyle mahkemeye verildi. Alaplı tarafında olan tesis yönelik yöre halkının açtığı dava hakkında mahkeme, imar izinlerinin iptali ve geri dönülemez zararlar oluşabileceği gerekçesi ile yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ereğli tarafında bulunan için Kdz. Ereğli Belediyesi tarafından açılan davada ise mahkeme “ÇED gerekli değildir” kararının iptal edilmesi kararı verdi.

Mahkemeler tarafından verilen kararlara rağmen cüruf sevkiyatının geç saatlerde sürmesi üzerine 13.11.2021 tarihinde saat 14:00’te bölgede yapılan basın açıklamasında yöre halkından katılanlar, açılan davaların avukatları, Kdz. Ereğli CHP İlçe Başkanı ve Kıyıcak Mahallesi Köy Muhtarı konuştu. Konuşmalarda tesislerin bir an önce çalışmalarının durdurulması yönünde çağrı yapıldı. Bölgede atık değerlendirme yapılması, atık dağları oluşması yerine bölgenin mesire yerine dönüştürülmesi talep edildi.

Kdz. Ereğli Çevre Platformu (KERÇEP) bileşenleri ve temsilcileri de basın açıklaması yapan, görüşlerini açıklayan avukatların, çevre dostlarının ve yöre halkının yanındaydı. KERÇEP çevrenin, ekolojik dengenin, yaşam ve tarım alanlarının, yaban hayatının, havanın, suyun, gölün, derenin ve denizin korunması için mücadeleyi sürdüreceklerini ifade ettiler.