Ormana'da bulunan Erymna Antik Kenti talan ediliyor

Antalya'nın İbradı ilçesinde Ormana Köyü'nde bulunan Erymna Antik Kenti çevresine kimsenin bilgisi olmadan duvarlar örüldü, çit çekildi. Köy sakinleri, birinci derece sit alanı olan antik kentin içindeki arazilerin AKP'li iş insanlara satıldığını iddia etti.

Ormana'da bulunan Erymna Antik Kenti talan ediliyor

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un köyü olan Antalya'nın İbradı ilçesine bağlı Ormana Köyü'nde, birinci derece sit alanına duvarlar örülmeye başlandı.

halktv.com.tr'nin ulaştığı görüntülerde, Helenistik Dönem'den (M.Ö 323- M.Ö 146) kaldığı bilinen Erymra Antik Kenti içine duvar örüldüğü, bazı alanların ise çitlerle kapatıldığı ortaya çıktı.

'İçerideki tarihi taşlar ve sütunlar dışarıya çıkarıldı'

Antik kentin içinde bulunan tarihi sütun ve taşların dışarıya taşındığını aktaran kaynaklar, duvar örülen ve çit çekilen bölgenin temizlendiğini söyledi.

AKP'li ilçe başkanı aracı oldu iddiası

Yerel kaynaklar, AKP'li ilçe başkanının, sit alanındaki arazilerin satılması konusunda aracı olduğunu belirtirken, "Normalde sit alanlarını çok düşük ücretlerle satabilirsiniz. Bu iş insanları buralara yüksek paralar vererek satın aldı" diye konuştu.

Turizm Bakanı Ersoy'un babasının büstü var

Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un babası, sit alanında inşaat yapılan Ormana Köyü'nde doğdu. 2018'de hayatını kaybeden baba Ali Haydar Ersoy, Ormana'ya 500 bin dolarlık yatırım yapılması vasiyetinde bulunmuştu.

Ak Parti İbradı ilçe başkanı Hatice Sekmen ise; kendisine iftira atıldığını söyledi.

Bahsedilen yer “Benim değil, kardeşimin yeri” dedi.

Erymna Antik kenti nerede ve tarihçe

Erymna, Antalya ilinin Ormana Köyüyle Ürünlü Köyü arasında bir tepe üzerinde bulunan antik kent.[1]

Erymna, Pamfilya ya da Pisidya'da, Akseki'nin 18 km batısındadır. Yeri, hem isminin sürekliliği (Hierokles ve Notitiae'deki Orymna), hem de burada bulunan bir yazıt tarafından ispatlanmıştır.

Erymna'nın daha önceki zamanlarda Strabo (570)'nun bahsettiği Katenneis kabilesinin bir üyesi olmuş olduğu sanılıyor. Daha sonra normal Yunan yapısına sahip bağımsız bir şehir haline gelmiş, ancak hiçbir zaman kendi parasını basmamıştı.

Mevcut kalıntılar çok sınırlıdır. Akropol tepesi sivridir, ancak yüksek değildir; eteklerinde çok büyük taşlardan inşa edilmiş sütunlu bir binanın temelleri vardır. Bunun dışında köyde sadece bir lahit ile buranın kimliğini saptayan yazıtı da içeren çeşitli mimari taşlar vardır.Burada kente ait çeşitli kule ve kale kalıntıları dikkat çekicidir.