Şanlıurfa'da Çiftçiler sulama birliğini bastı

Suya gelen zammı ve suyun bırakılmamasına tepki gösteren çok sayıda çiftçi Cullap-Günışık sulama birliğine gelerek durumu protesto etti.

Şanlıurfa'da Çiftçiler sulama birliğini bastı

Gübreye, tohuma, ilaca gelen zamlar çiftçiyi kötü etkilerken bir zam kararı da DSİ’den geldi. DSİ bu yıl alınan kararla geçen yıl dönümü 360 lira olan sulama ücretini bu yıl 1360 liraya yükseltti. Hem su fiyatlarının yükselmesini hem de suyun bırakılmamasına tepki gösteren çok sayıda çiftçi, Cullap-Günışık sulama birliğinin önünde toplanarak duruma tepki gösterdi.

Yetkililerle görüşmelerine rağmen bir sonuç bulamadıklarını söyleyen çiftçiler, ‘DSİ istifa’ sloganları attı.

Çiftçilere destek vermek amacıyla Cumhuriyet Halk Partisi Şanlıurfa İl yönetim kurulu üyesi Avukat Ronayi Paydaş yanlarında oldu.

Faizle su borcunu ödediğini söyleyen çiftçi Necati Yıldırım: “Faizle su borcumuzu ödüyoruz. Bugün 10 Nisan ekinlerimiz kurumuş durumda en aşağı bu zamana  kadar ekinlere su verilmesi lazımdı. Bölgemiz zaten, yokluk, kuraklıkla mücadele ediyor. Urfa’nın milletvekilleri seçim zamanı oy istemeye gelirsiniz suya gelince, bir soruna gelince vatandaşı ezersiniz” dedi.

Sulama birliklerine tepki gösteren Çiftçi Eyyüp Yıldırım: “DEDAŞ bizim sorunumuz değil DEDAŞ DSİ’nin sorunu bunu da çözemiyorsanız insanları kandırmayın. DEDAŞ ile ilgili bir sorun varsa Ocak, Şubat ayında hal edin Nisan ayı sulama zamanı suyu vermeyerek çözmeyin yoksa insanlar bu duruma düşer. Yapamıyorsanız burayı kapattın gidin” ifadelerini kullandı.

Araziler kurumaya yüz tuttuğunu söyleyen CHP Şanlıurfa İl Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Ronayi Poydaş: “ Cullap-Günışık sulama birliği 165 bin dönüm araziye tekabül ediyor bunun yarısında buğday ekili diğer yarısında ise pamuk ekilmiş durumda. Maalesef su verilmediği için ekili olan bu araziler kurumaya yüz tutmuş durumda, çiftçilerimiz mağdur durumda. Ekilmeyen ve su verilmeyen bu arazi bir milli gelir kaybıdır, milli servet kaybıdır. 7 milyar dolara yapılan GAP projesinde çiftçilere gelen bu su maalesef ziyan edilmiş durumda. Çiftçilerimiz, bankalara, tefecilere mahkum ediliyor” diye konuştu.

Şükrü Çiftçi ise: “AK Parti olarak çiftçilere yardımcı olan bir kişi yok CHP’den arkadaşlar geldi. Kuruyan buğdayda ne çıkacak. Urfa’daki rantçılar DEDAŞ’a para vermiyor çiftçilerin paralarını yiyorlar” dedi.

Son olarak olarak konuşan Hamza Çiftçi: “çiftçiler olarak çok mağduruz. Biz zaten yüksek girdilere yenik düşmüş durumdayken sulama birliği bizde çok yüksek su faturaları kesiyorlar ve bu borcu kredi çekerek ödüyoruz suyu da ekinlerimiz kuruduktan sonra veriyorlar” dedi.

Kaynak:www.urfanatik.com