SÖKE OVASI SARIYA BOYANDI

Yaşanan kuraklık nedeniyle, Söke Ovasındaki tarlalarda beyaz renkli pamukla birlikte, ovayı sarıya boyayan ayçiçeklerinin yoğun olarak ekildiği görüldü.

SÖKE OVASI SARIYA BOYANDI

Söke’den, Didim, Milas ve Bodrum’a gidenler, Aşağı Büyük Menderes Ovası’nı ortadan ikiye ayıran 30 km. boyunca tarlalarla çevrili karayolundan geçerler.
Büyük Menderes Nehri’nin binlerce yıldır getirdiği alüvyonlarla oluşan tarlalarda hemen her yıl bu mevsimde beyaz altın denilen pamukların açtığı görülür.
Binlerce yıldır bereket getiren ve bölge insanının ekonomisine güç katan, biyolojik çeşitliliğe hayat veren Büyük Menderes Nehri bu yıl en kurak yıllarından birini yaşadı.


Yaşanan kuraklık nedeniyle, Söke Ovasındaki tarlalarda beyaz renkli pamukla birlikte, ovayı sarıya boyayan ayçiçeklerinin yoğun olarak ekildiği görüldü.
Görsel bir şölen yaratan sarı renkteki ayçiçeklerini görenler, araçlarını durdurarak fotoğraf çekmektedir.
Bu durum yolcuların hoşuna gitse de aslında iklim değişikliğinin önemli göstergelerinden biridir.
Iklim değişikliğinin yarattığı etkilerle, bu yıl yeterli yağmurlar yağmadı, havzadaki barajlarda yeteri kadar doluluk olmadı ve tarımda kısıtlı sulama programına geçildi.
Yaşanan kuraklık, kuruyan Menderes ve barajlardan yeteri kadar gelmeyen su, Söke Ovası’ndaki ürün deseninin değişmesine yol açtı.
İlk üründe buğday eken çiftçi, ikinci üründe yeteri kadar su alamayacağını bildiği için, pamuk ve mısır yerine mecburen daha az su isteyen ayçiçeği ekmek zorunda kaldı.
Bu yıl susuzluğun da etkisiyle Mendereste binlerce balık öldü, biyolojik çeşitlilik önemli derece zarar gördü ve geçim kaynağı tarım olan çiftçiler alternatif çözümler düşünmeye başladılar.
İklim değişikliğinden olumsuz etkilenecek yerlerden birisi de Aydın bölgesinin en güzel göllerinden biri olan Azap Gölü’dür.
Bu yıl derinliği neredeyse 1 mt.ye düşen Azap Gölü, nesli küresel ölçekte tehlike altında olan Tepeli Pelikanların en önemli beslenme alanını oluşturmaktadır. Göle İsrail sazanlarını avlamak için Büyük Menderes Deltası’ndan gelen 83 pelikan, kıyıları kurumaya başlayan gölün derin yerlerinde beslenmeye çalıştıkları görüldü.
İklim değişikliği nedeniyle, yaşanan kuraklık ve bunun sonucu olarak meydana gelen susuzluk hem insanları hem de doğal hayatta yaşayan tüm canlıları olumsuz etkiledi.


Damla sulama yöntemi gibi tasarruf sağlayan modern sulama yöntemlerine geçilmezse, önümüzdeki yıllarda daha da sıkıntılı günlerin geleceği kaçınılmaz olacaktır. Sulak alanlarımızı çevresiyle bütüncül olarak korumak, su tüketimini azaltmak ve tasarruflu kullanmak zorundayız.