Tatlı maya ekmeği ve Şevketi bostan yemeği coğrafi işaret belgesi aldı

Söke Ticaret Odası Başkanı Haluk Kutlay’ın Söke’ye özgü olarak üretilen tatlı maya ekmeği ve kış yemeği olarak bilinen şevketi bostan için geçen ekim ayında Türk Patent ve Marka Kurumu’na Coğrafi İşaret Tescil Belgesi için yaptığı başvuru sonuçlandı. 9 Ağustos 2021 tarihinde tescillenen iki ürünün de ‘coğrafi işaret’ alarak belgelenmesi ilçede sevinçle karşılandı.

Tatlı maya ekmeği ve Şevketi bostan yemeği coğrafi işaret belgesi aldı

Söke’de birkaç fırında tatlı maya ekmeği 350 gram ve 1 kilo 200 gram olarak satılmakta. Küçük ekmek 5 liradan büyük ekmek ise 20 liradan satılırken,  fırıncılar gün içinde ürettikleri ekmeği tüketerek talebe yetişemiyor. Söke dışında başta turizm bölgeleri olmak üzere  Türkiye‘nin tüm illerine sipariş üzerine kargoyla gönderiliyor. Nohuttan yapılan maya ile su un ve çok az karbonat katılarak yapılan tatlı maya ekmeği, nem ve rutubet görmediği şekilde saklanırsa, 6 ay bayatlamama özelliğine sahip.

 

Hedefimiz Söken'nin tanıtımı

Söke Ticaret Odası Başkanı Haluk Kutlay, “Bugün çok sevinçliyiz. Söke’nin tatlı maya ekmeği ve geleneksel ürünlerimizden yapılan şevketi bostan yemeğimizin tescilini aldık. Amacımız Söke’nin Türkiye çapında bilinirliğini artırmak, herkes tarafından sadece pamuğuyla değil kültürüyle, Priene Antik Kenti’yle doğal güzellikleriyle kültürel zenginlikleriyle bilinir olması için tanıtmak olacak. Bundan sonra da bu tanıtım konusundaki çabalarımız sürecek. Amacımız Söke’yi layık olduğu yerlere taşımaktır” dedi.

Kaynak: https://aktuelada.com/