Tokat Dumanlı Yaylası Korunmalı

Tokat Dumanlı Yaylacılar Dernek Başkanı Recep Bozdemir, artan yapılaşma ile yaylaların ekolojik yapılarının kaybolmaya başladığını söyleyerek, geleceğe yönelik risk oluşturan bu durumun engellenmesi gerektiğini söyledi

Tokat Dumanlı Yaylası Korunmalı

Tokat sahip olduğu farklı rakımlar ve hem İç Anadolu hem de Karadeniz iklimine sahip olması, çoğu yerde de Orta Karadeniz İklim Kuşağının görüldüğü bir coğrafyaya sahip olması nedeniyle yayla çeşitliliği noktasında çok önemli bir yere sahip. Aynı zamanda Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Görevlisi olan Tokat Dumanlı Yaylacılar Dernek Başkanı Recep Bozdemir, sahip olunan bu yaylaların yapılanmaya karşı korunması gerektiğini söyledi.

YAPILAŞMAYA MÜSAADE EDİLMEMESİ LAZIM

Yaylacıların en çok karşılaştığı sorunun yapılaşma olduğunu dile getiren Başkan Bozdemir: “Yapılaşmaya kesinlikle müsaade edilmemesi lazım. Genelde belediyelerin insanları kıramaması yüzünden, açık konuşmak gerekirse biraz da oy kaygısı yüzünden, bu bölgelerde yapılanmalara izin vermesinden kaynaklı sorunlar oluşuyor. Bu da tabii otlaklara büyük zarar veriyor. Mutlaka bu işe bir dur denmeli. Kendi yaylamıza gelince, Tokat Dumanlı Yaylası’nın yüz ölçümü çok büyük. 10 bin metrekarenin üzerinde bir alandan bahsediyoruz. Otlak alanların yüzde 90’ı kekik. Bu durum hem küçükbaş hem de büyükbaş hayvancılık konusunda lezzetli et ürünü anlamına geliyor. Ama ne yazık ki üretim bölgede eskiye göre düşmüş durumda. Şu sıralar yaylamız gezme, yazları gidip konaklama şekillerinde değerlendiriliyor” ifadelerini kullandı.

GELECEĞİN ÖNEMLİ ET ÜRETİM MERKEZİ OLACAK

Yaylaların amacı dışında kullanıldığını da dile getiren Tokat Dumanlı Yaylacılar Dernek Başkanı Recep Bozdemir, şöyle konuştu: “Yaylalarımız şu an amacı dışında kullanılıyor. Dediğimiz gibi gezmek için temiz hava almak için geliyorlar genelde. Dumanlı Yaylası, Sivas sınırında. Yıldız dağıyla karşı karşıya Malum Sivas tarafı turizme açık bir yer. Kayak merkezi var bölgede ve çok ziyaretçi alıyor. Son dönemde Tokat Valisi Dr Ozan Balcı’nın da destekleriyle bölgede hayvan sayısında artış var. Sayın Valimiz de Dumanlı'ya geldi.  Yaylacılar da ziyaret etti. Bizim endişemiz, Yıldız Dağı ve bölgesinde yapılaşmanın Dumanlı tarafına da sıçramaması. Tokat'ın bu yaylasının korunması çok önemli. Şu anda orada bir yapılaşma yok. Zaten 90’lı yıllarda terörden dolayı kimse gidemiyordu. Şimdi bizler yavaş yavaş buraya akrabalarımızı gönderiyoruz. İşte büyükbaş, küçükbaş hayvancılıkla uğraşmaları noktasında teşvik ediyoruz. Sayılar yavaş yavaş artıyor. Geleceğin en önemli et üretim merkezlerinden birisi olacağını düşündüğümüz yaylamızın korunması bu anlamda çok önemli.

DUMANLI BÖLGESİ 24 BİN NÜFUSLU BÜYÜK BİR AİLE

Dumanlı Yaylası tek bir yayla değil. Bu şekilde düşünülmesin. Dumanlı Yaylası'nın yurtları var. Burada akraba topluluklar var. Rus işgalinden kaçan topluluklardan Tokat'a gelip bölgeye yerleştirilen insanların kurduğu bir yayla. 24 bin kişilik bir nüfus şu anda. 100 yıl boyunca bir aile olmuşlar. Kendilerinden kız alıp vermişler. Böylece bölgedeki herkesin birbirine kan bağı olmuş. Böyle nüfusa sahip bir bölge diğer illerde yok. Yani Orta Anadolu’nun en kalabalık ailesinden, akraba topluluğundan bahsediyorum. Dumanlı'nın özelliği de bu. Yazları gidip hep beraber yurt edinip oralarda küçükbaş, büyükbaş hayvancılık yapmamız.  34 köy, Turhal İlçesi ve Tokat Merkez’de ağırlıkla bulunan bir topluluğun yaylacılık yaptığı bir Türkmen Yaylasıdır Dumanlı. Bu bölgenin yapılaşmaya karşı korunması bu anlamda da çok değerli.”

Kaynak:www.tokathaber.com.tr