Torba yasadaki Madde 6 geri çekildi

Torba yasa teklifinde yer alan, maden ve enerji şirketlerine sınırsız imtiyaz ve denetimsizlik yolunu açacak altıcı madde geri çekildi.

Torba yasadaki Madde 6 geri çekildi

Enerji ve maden şirketlerine bir takım ayrıcalıklar sağlayacak yeni torba yasada  yer alan ve madencilik faaliyeti yürüten şirketlerin ruhsat alanları dışında da geçici faaliyet yürütebilmesini sağlayacak olan altıncı madde yaşam savunucularının itirazları sonucu tekliften çıkarıldı.Teklifin geri çekildiğini HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu sosyal medya hesabından duyurdu.

Madde 6

‘Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ 17 Kasım tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanmıştı.

Teklifte en çok tepki çeken maddelerden biri altıncı maddeydi. Madde, maden ve enerji şirketlerine sınırsız imtiyaz ve denetimsizlik yolunu açıyordu. Ayrıca, maden şirketleri ruhsat alanları dışında da faaliyet yürütebilecekti.

 

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada ; "Yaşam savunucularının yürüttüğü mücadele sonucu Enerji Torba Kanunu'na dair Meclis'te yapılan birinci bölüm görüşmelerinde '6. Madde' dahil toplamda üç maddede geri adım atıldı. Mücadelenin önemini bir kez daha görmüş olduk. Yarın görüşmeler devam edecek." dedi..

Madde 6’nın da geri çekilmesi için aralarında Ekoloji Birliği, Her Yer Kazdağları, Kazdağları Kardeşliği, Yeşil Düşünce Derneği, Ekoloji Birliği ve Kuzey Ormanları Savunması‘nın da yer aldığı onlarca örgüt kampanya başlatmış ve çeşitli eylemlerle taleplerini duyurmuştu. En son 17 Kasım günü Kadıköy'de onlarca Yaşam savunucusu basın açıklaması yaparak Torba yasanun geri çekilmesini istediler. 

Madde 6'nın geri çekilmesinin yetmeyeceğini söyleyen örgütler tüm torba yasanın geri çekilmesi için mücadelelerine deavam edeceklerini bildirdiler.