Yat, tekne ve gemilere 'Pis Su Takip Sistemi' takılacak

"Gemilerden Atık Alınması ve Atıkların Kontrolü Yönetmeliği"nde değişikliğe gidecek, yeni uygulamaya göre, yat, tekne ve gemilere "Pis Su Takip Sistemi" takılması kararlaştırıldı.

Yat, tekne ve gemilere 'Pis Su Takip Sistemi' takılacak

Türkiye'de gemi atıklarının yönetimi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kontrolünde "Gemilerden Atık Alınması ve Atıkların Kontrolü Yönetmeliği" kapsamında sürdürülüyor.

SİNTİNE SUYU, SLAÇ, SLOP ENERJİ GERİ KAZANIM AMACIYLA EK YAKIT OLARAK KULLANILIYOR

Gemi atıkları, gemilerden denize karıştırılmadan, ayrı ayrı alınıyor ve atık kabul tesislerinde ayrı tanklarda depolanıyor. Atık kabul tesislerinde toplanan atıklar (sintine suyu, slaç, slop) öncelikle enerji geri kazanım amacıyla ek yakıt olarak kullanılıyor, yakıt olmayanlar nihai yakma tesislerinde bertaraf ediliyor.

YÜKLERDEN KAYNAKLANAN ATIK VE ARTIKLAR KIYI TESİSLERİ TARAFINDAN TOPLANIYOR

Gemilerin taşıdıkları yüklerden kaynaklanan atık ve artıklar ile pis su, katı atık ve hava kirliliğini önlemeye yönelik ekipmanlardan kaynaklanan atıklar ise mevzuat çerçevesinde kıyı tesisleri tarafından toplanarak denizlerin kirletilmesinin önüne geçiliyor.

TASLAK YÖNETMELİK GÖRÜŞE AÇILDI

Bakanlık, "Gemilerden Atık Alınması ve Atıkların Kontrolü Yönetmeliği"nde değişikliğe gidecek. Yönetmeliği revize eden Bakanlık, taslak yönetmeliği web sayfasında görüşe açtı.

2020’DE DENİZİ KİRLETEN 203 GEMİYE 27 MİLYON 542 BİN LİRA CEZA

Türkiye'de atıkların toplanması faaliyetleri 312 kıyı tesisinde yürütülüyor. Bu kapsamda geçen yıl, 23 bin 899 gemiden 504 bin 797 metreküp petrol ve petrol türevli atık, 37 bin 903 metreküp pis su ve 24 bin 757 metreküp katı atık alınarak, denizlerin kirletilmesinin önüne geçildi. Bakanlık ayrıca gemilerden kaynaklanan deniz kirliliğinin önlenmesi kapsamında yetki verdiği kurum ve kuruluşlar ile geçen yıl yaptığı denetimlerde, denizi kirleten 203 gemiye toplam 27 milyon 542 bin 810 lira idari para cezası uyguladı.