Zeynep İnak: Yerel yönetimlerle yerel gazeteler rol değiştirdi

Sitemize köşe yazıları ile katkı sunan ve farklı açılardan haberleri yayınımıza taşıyan Zeynep İnak'la çıkardığı yayın olan Aktüel Ada'nın 19. yılı özelinde bir röportaj gerçekleştirdik. İnak, röportajda gazetecilik deneyimi üzerinden sektörün geldiği noktayı gözler önüne serdi.

Zeynep İnak: Yerel yönetimlerle yerel gazeteler rol değiştirdi
RÖPORTAJ: Ünsal DİNÇER

*Zeynep İnak, gazetecilik, idealiniz miydi? Gazeteciliğe nasıl başladınız, gazetecilikle ilgili bir eğitim aldınız mı?

Gazetecilik idealim idi. Lise yıllarımda tercihimi yapmıştım. Gazete okumayı çok seviyor ve günde en az üç gazete okuyor, aylık sanat ve edebiyat dergilerini takip ediyordum. Böylelikle ilk tercihimi ÖSS sınavında Gazetecilik ve Halkla ilişkiler olarak yaptım. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Basın Yayın ve Halkla ilişkiler Yüksek Okulu'nu kazandım. Çok iyi bir puan ile girdim. Kuşadası da idealimdeki şehir idi. Çocukluğumun büyüleyici şehrinde yerel gazete çıkarmak idealimi hayata geçirdim. Hayatımdaki başarı hikayesi belki de budur.

*Bir kadın gazeteci olarak, "gazetecilikte başarılarım" diyecekleriniz neleri gerçekleştirdiniz?

Cumhuriyet Gazetesi'nde kendi köşe yazısını kaldırıp, benim yazımı yayınlayan Oktay Akbal beni en çok mutlu eden ve ödüllendiren kişi olması açısından önemli bir isim oldu. Beni müthiş motive eden bu durum en büyük başarımdır. Turizm dergilerinde ulusal bazda yazılar yazdım. Aydın bölgesindeki gazetelerde köşe yazılarım yayınlandı. Bunlar güzel işlerim diye düşünüyorum.

Yıllarca resmi ilan yayınladım. Kuşadası'nda ilk günlük gazeteyi çıkaran kişiyim. İlk ofset baskı makinesini getiren kişi de benim.

*Yerel basının, yerel yönetimlerle ve yerel yöneticilerle ilişkileriyle ilgili ne söylemek istersiniz?

Yerel yönetimler eskiden daha demokrat idi. Şimdi medyaya hakim oldular. Eskiden medya yerel yönetimlere hakim idi. Roller değişti.

*Gazetecilik uğraşınız içinde çok zorlandığınız durumlar, yaşadığınız ne tür sıkıntılarınız oluyor?

Yerel gazetecilik zor iş. Haber yaptığınız kişi bazen kapı komşunuz olabiliyor. Bu da beni en çok zorlayan konu oluyor. Bir de her habere bir itiraz yükseliyor. Toplum tahammülsüz. Bu da ciddi bir sıkıntı.

*Yerel basın, yetişmiş, eğitimli gazetecilerle mi çalışma yoksa "alaylı" olarak tabir ettiğimiz çalışanlarla mı faaliyet yürütüyor?

Yerel basında nitelik sorunu var. Herkes bu işi yapıyor ama emek vermeden yapıyor. Kopyala yapıştır haberler en büyük sorun. Özel haber kalmadı.

*Yerel basın, okurlarını çağdaş, lâik, demokratik, evrensel değerlere yönlendirebiliyor mu, yerel basının toplumsal gelişmeye katkı sağladığını söyleyebilir miyiz?

Elbette yerel gazeteler evrensel düşünceden beslenmeli. İdeal olanı bu. Ancak yerel motifler ve düşünceler unutulmamalıdır.

*Geleneksel gazetecilikten internet gazeteciliğine geçiliyor. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Özgün bir yerel medya organı olan "Aktüel Ada" internet haberciliği de yapıyor. Büyük bir keyif alarak. 13 bin takipçisi var. Bu da Kuşadası ölçeğinde bir gazete için iyi bir nokta.

*Gazeteciliğin, özellikle yerel basının demokrasiyle ilişkisi ve demokratik yaşam pratikleriyle ilgili olarak görevleri konusunda ne söylemek istersiniz?

Bir süre Kuşadası Gazeteciler Derneği Başkanlığı yaptım. Bu dönemde derneğe yer kazandırdım. Valilerin ziyaret ettiği saygın bir kurum idi. Bunlar da keyif aldığım işler arasında sayılabilir. Her etkinlikte sözcülük yaptığım Kuşadası Gazeteciler Derneği şu an mekan sorunu yaşıyor. Bu da hüzün verici.

(Zeynep İnak'ın kadın derneklerinden Yılın Gazetecisi ödülü aldığı günün anısı.)

*Kuşadası, sizin için ne ifade ediyor? Yaşadığınız yere, yerelinize ilişkin nasıl bir duygu haliniz var?

Kuşadası benim için çok şey ifade ediyor. Evim burada. İşim burada. Çok şey için bedel ödedim ama değer. Şu an beton tehditi altında ve benim sevdiğim şehir yok. Bu da en büyük üzüntüm.

*Son olarak, yerel gazeteler ekoloji ve çevre sorunlarına duyarlı mı? Bu konularda sorumlu bir yayıncılık yapıyorlar mı?

Ekoloji ve çevre sorunları son dönemde en çok ilgimi çeken konular. Şimdi bir dernek kurarak mini ormanlar oluşturma hedefimiz var. Ekokent projelerine de çok ilgi duyuyorum.

Yeşil Günebakan'a hem yerelinizle ilgili, hem genel düzeyde yazılar da yazıyorsunuz? Üretken, verimli bir gazeteci yazarsınız. Sizi kutluyor, bu söyleşi için de teşekkür ediyoruz.