İngiltere Kralı 3. Charles iklim protestolarına katılmaya davet edildi

'Upgrade Democracy' protestoları, İngiltere'deki "bozuk sisteme" dikkat çekmeyi ve hükümetin bir Yurttaşlar Meclisi oluşturmasını sağlamayı amaçlıyor. Yokoluş İsyanı, İngiltere Kralı 3. Charles'ı iklim protestolarına katılmaya davet etti.

 İngiltere Kralı 3. Charles iklim protestolarına katılmaya davet edildi

Binlerce iklim protestocusu, önümüzdeki hafta Kral Charles III'ün Windsor Kalesi'nin önünde kamp kurmayı planlıyor.

İngiliz kralı, Berkshire'daki Windsor Great Park'da üç gün boyunca sürecek protestolarda Yokoluş İsyanı (Extinction Rebellion - XR) adlı çevreci gruba katılması için davet edildi.

XR, artan iklim krizi tehdidine karşı, "petrol ve gaz şirketlerinin karlarını" destekleyen bir sistemi hedeflediğini vurguluyor.

XR UK'den Catherine Bartlett, "Windsor Kalesi, mesajımızın güçlü bir şekilde yankı bulacağı, bozuk ve adaletsiz bir sistemin somutlaşmış hali olarak seçildi," dedi.

"Genel seçimler ne bozuk sistemimizi düzeltti ne de iklim ve doğa acil durumunun üstesinden gelmek için gereken acil eylemi ele aldı," diyerek ekledi.

"Upgrade Democracy" protestoları

"Upgrade Democracy" adı verilen barışçıl etkinlik 30 Ağustos - 1 Eylül tarihleri arasında Crown Estate'e ait parkta gerçekleştirilecek.

Çevreci grup, adaletsizliği vurgulayan ve daha iyi bir dünyanın resmini çizen etkinlikler düzenlediğini ve gündemlerinde bir Yurttaşlar Meclisi'nin kurulmasının yanı sıra sanat atölyeleri, müzik ve konuşmacılar olduğunu belirtti.

Grup yaptığı açıklamada, "Majesteleri ve iyi kalpli ve vicdanlı tüm insanlar üç günlük topluluk, eylem ve demokrasi için bize katılmaya davetlidir," ifadelerine yer verildi.

Kamp yeri için mülkle anlaşmaya varıldığı ve gönüllülerin güvenli bir ortam sağlamak için alanı 7/24 izleyeceği de belirtildi. Su, yiyecek, tuvalet ve çadırların temin edileceği protestolara gün boyunca katılım sağlanabilecek.

Yokoluş İsyanı ne elde etmeyi umuyor?

Kışkırtıcı konumuna rağmen, Upgrade Democracy adlı protestolar, monarşi karşıtı bir eylem olarak nitelendirilmiyor. Monarşi, aktivistlerin altını çizmek istediklerini söyledikleri seçilmemiş güç, zenginlik ve nüfuzun sadece bir örneği.

Kral'ın üç resmi konutundan biri olan Windsor Kalesi, dünyanın en büyük ve en eski kalesi. Ancak bölgedeki tek sembolik yapı burası değil.

Runnymede su çayırında yolun sadece birkaç mil aşağısında Magna Carta'nın 1215 yılında Kral John tarafından imzalandığı yer bulunuyor. Bu tarihi belge İngiltere'de hukukun üstünlüğünü tesis etmiş ve jüri tarafından yargılanma hakkını güvence altına almıştır.

Yokoluş İsyanı, bunun daha adil, daha kapsayıcı bir sistemin başlangıcı olduğunu ve bunu geleceğe taşımak istediğini belirtiyor.

Bartlett, "Aristokratlar, oligarklar ve şirket çıkarları siyasetimizi ve medyamızı kendi çıkarları için ve bizim zararımıza olacak şekilde etkiledi ve çarpıttı. Siyasetimiz tepeden tırnağa bizi hayal kırıklığına uğratıyor. Demokratik bir yenilenmenin zamanı geldi," dedi.

"Devlet başkanından yerel konseylere kadar her düzeyde daha iyisini talep ediyoruz ancak temel talebimiz, şu anda her zamankinden daha acil ihtiyaç duyulan İklim ve Ekolojik Adalet için Yurttaşlar Meclisi'dir."

Yurttaşlar Meclisi iklim değişikliğiyle mücadeleye nasıl yardımcı olabilir?

Yurttaşlar Meclisi'nin oluşturulması uzun zamandır çevreci grubun talepleri arasında yer alıyor. Kurumların iklim değişikliği konusunda "gerçeği söylemesi" ve sera gazı emisyonlarını 2025 yılına kadar net sıfıra indirmek için "şimdi harekete geçmesi" talebinden sonra üçüncü sırada yer alıyor.

Fikir, Birleşik Krallık'ın çeşitliliğini yansıtacak şekilde rastgele seçilen sıradan insanlardan oluşan bir "mini halkın" iklim değişikliğiyle başa çıkmak için gereken zorlu kararları tartışmak ve almak için en iyi konumda olacağı üzerine kurulu.

XR UK Yurttaşlar Meclisi Çalışma Grubu'ndan Marijn van de Geer, "Hafta sonunun en önemli etkinliği olan Yurttaşlar Meclisi, halkı alternatif demokratik modelleri keşfetmeye ve daha adil bir gelecek için birlikte çalışmaya davet ediyor. Gezegeni yakıp yıkan mevcut bozuk sistemi düzeltmek için heyecan verici planlar yapacağız," dedi.

XR'dan Kral Charles III'a mektup

Haziran ayında protestoyu bildirmek üzere Kral'a bir mektup yazan XR, 2010 tarihli Harmony kitabının giriş satırlarını alıntıladı: "Bu bir devrim çağrısıdır. Dünya tehdit altında. Ondan talep ettiğimiz her şeyle başa çıkamıyor. Dengesini kaybediyor ve buna biz insanlar neden oluyoruz."

Galler Prensi olarak Charles çevre savunuculuğuyla tanınıyordu, ancak Kral olarak siyasi tarafsızlık pozisyonunu üstlenmek zorunda kaldı.

XR'nin mektubu şöyle devam ediyor: "Bugün size planlarımızı bildirmek ve barışçıl protestomuzu kolaylaştırmak için elinizden geleni yapmanızı rica etmek için yazıyoruz. Barış içinde, kalplerimizde bu topraklara duyduğumuz şiddetli sevgiyle hareket ediyoruz."

Kampanyacılar henüz bir yanıt alamadıklarını söylüyorlar. Buckingham Sarayı yorum talebine yanıt vermedi.

Kaynak: https://tr.euronews.com