2 Bin Yıllık Anıtı Kapatan Beton Bina Yıkılıyor

Üç yıl önce inşasına başlanan Milas Müzesi’nin ünlü Gümüşkesen Mezar anıtının dibinde projelendirilmesi tepkilere neden olmuştu. Tarihi anıtın görünümünü yok eden çirkin betonarme binanın yıkılması gündemde.

2 Bin Yıllık Anıtı Kapatan Beton Bina Yıkılıyor

Muğla’nın Milas ilçesinde bulunan ünlü Gümüşkesen Mezar Anıtı, ilçenin ve bölgenin en önemli kültürel varlıklarından biri. M.S II. Yüzyıla tarihlenen anıt mezarın bulunduğu bölgede yeni bir arkeoloji müzesi inşa edilmesini planlayan Kültür ve Turizm Bakanlığı, bölgede bulunan Yeniköy-Kemerköy termik santrallerini işleten İC İçtaş-Limak ortaklığı ile 2016’da bir protokol imzalayarak yapım işini bu firmaya verdi.

Ancak yaklaşık 2 bin yıllık Gümüşkesen Mezar Anıtı’nın dibinde başlatılan yeni müze binası yükseldikçe tarihi yapının tüm görkemini gölgelemeye başladı. “Ucube müze” yorumlarına neden olan betonarme bina hem ilgili uzmanların hem de ziyaretçilerin tepkisini çekmeye başladı. Bu arada şantiyeye dönen alanın ortasında kalan mezar anıtı uzun süre ziyarete kapatıldı.

Beklenen süre içinde bitirilemeyen müze inşaatı bir süre sonra yarım bırakılarak geçtiğimiz yıl kaderine terk edildi. Mali yetersizlikten dolayı yapımının durduğu iddiaları gündeme gelen müze inşaatının akıbeti tartışılırken AKP Muğla Milletvekili Mehmet Yavuz Demir tepki çeken inşaatın “bertaraf” edileceğini duyurdu.

Kaynak: gazeteciyazaryusufyavuzblog