Beykoz ormanları ve çayırının ranta açılmasına karşı tepkiler büyüyor

Beykoz Çevre Dayanışması tarafından Kirazlı Ormanları’nın katledilmesine, Beykoz Çayırı’nın ranta açılmasına ve kamulaştırma talebine üç ayrı imza kampanyası başlatıldı. Stant kuran yaşam savunucuları tüm yurttaşları talana karşı mücadeleye çağırdı.

Beykoz ormanları ve çayırının ranta açılmasına karşı tepkiler büyüyor

Beykoz pazarının önünde stant kuran Beykoz Çevre Dayanışması tarafından 3 farklı kuruma iletilmek üzere imza kampanyası başlatıldı. Yaklaşık 300 imza toplanan kampanyada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na iletilmek üzere ‘Ormanlar yapılaşmaya açılmasın’ başlığıyla imza kampanyası yürütülürken Orman Bakanlığı’na iletilmek üzere de ‘Özel ormanlar kamulaştırılsın’ başlıklı imza kampanyası başlatıldı. Ayrıca AKP’li Beykoz Belediyesi’nin hedefindeki Beykoz Çayırı’na dikkat çeken Beykoz Çevre Dayanışması tarafından ‘Beykoz Çayırı millet bahçesine dönüştürülmesin’ başlıklı imza kampanyası başlatıldı.

MÜCADELE ÇAĞRISI

Her cumartesi stant kurarak nöbet tutacaklarını vurgulayan Beykoz Çevre Dayanışması’ndan Ayşenur Sunar, “Beykoz ormanlarını yaşatmak için tüm Beykozluları, İstanbulluları ve yaşamdan yana herkesi dayanışmaya ve ortak mücadeleye çağırıyoruz” dedi.

Beykoz’da özel ormana 657 konut

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın onay verdiği İstanbul Beykoz’daki özel orman alanına yapılacak konut projesi için ağaç kıyımı yaşandı. ÇED raporu gerekli görülmeyen projede 153 yapı bloku yer alacak.

İstanbul’da 1 milyon 804 bin metrekarelik özel orman alanın içine yapılacak gayrimenkul projesi için çalışmalar başladı. Merter ailesine ait olan ve Özyazıcı İnşaat tarafından yapımı üstlenen projede ilk önce 428 adet villa planlanmıştı.

(Merter ailesine ait özel ormanda yapılan inşaatın fotoğrafı üstte)

Ancak İstanbul Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge komisyonunu blok yoğunluğunun azaltılmasına yönelik kararı üzerine bu projeden vazgeçildi.

Yerine 153 blokta 657 konut yapılması kararlaştırıldı.

Projede inşaat blok adedi azaldı ama inşaat yoğunluğu azalmadı. 357 bin metrekare inşaat alanına sahip projenin tanıtım dosyasını inceleyen İstanbul Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, geçtiğimiz temmuz ayının sonunda Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunun gerekli olmadığına karar verdi.

Kaynaklar: Birgün gazetesi - Sözcü Gazetesi