BM yetkililerine göre Küresel Kaynama Çağı başlıyor

BM İnsan Hakları Sorumlusu Volker Türk, ziyaret ettiği güney Irak’taki aşırı sıcağın ve kirliliğin “küresel kaynama çağının” başladığını açıkça gösterdiğini söyledi

BM yetkililerine göre Küresel Kaynama Çağı başlıyor

BM İnsan Hakları Sorumlusu Volker Türk Irak’ı ziyaret etti. Türk’un ziyareti sırasında Irak’ta sıcaklık 50 dereceye yaklaşırken, amaç iklim değişikliği odaklı insan haklarını tartışmaktı.

Bağdat’ta düzenlediği basın toplantısında, Basra bölgesine yaptığı ziyarete referans vererek, “O yaralı manzarada yakıcı sıcağın içinde dururken, bölgeyi çevreleyen çok sayıda gaz patlamasıyla kirlenmiş havayı solurken, küresel kaynama çağının gerçekten de başladığını anladım” dedi.

Birleşmiş Milletler, Irak’ın dünyadaki iklim değişikliğine karşı en savunmasız ülkelerden biri olduğunu söylüyor.

Su kaynakları bakanlığına göre, yağış miktarındaki azalma, su kaynaklarının yanlış yönetimiyle birleşince, yıllarca süren kuraklığa yol açtı ve su seviyeleri bu yıl rekor düzeyde en düşük seviyeye indi.

Irak’ın iki ana nehri olan Dicle ve Fırat ülkeyi ikiye bölerken, binlerce yıl önce dünyanın ilk uygarlıklarından bazılarına ev sahipliğine yaptı. Ancak şu an tarımı devam ettirmek oldukça zor.

Kuraklık, binlerce ailenin ülkenin su yollarından göç etmesine yol açtı ve yaşam biçiminlerini tehdit etti. Kötüleşen sıcaklık, aynı zamanda açık havada çalışanlar için giderek daha riskli koşullara yol açıyor.

Türk, “İklim değişikliğine karşı önleyici ve hafifletici eylemlerde bulunma sorumluluğumuzu yerine getirmemeye devam edersek, koşullar her geçen gün daha da ağırlaşacak” dedi.

Okyanus Yüzeyi sıcaklıkları rekor kırdı

Bunun yanında iklim krizinin etkileri heryerde kendini uç rekor değerlerle kendini gösteriyor.  Okyanuslarda ortalama günlük yüzey sıcaklığı 20,96 derece ile 2016 rekorunu kırdı. Uzmanlar Ağustos’un yeni rekorlara gebe olduğunu söylüyor.

Kaynak: www.iklimhaber.org