BOTAŞ'a Hukuk İşlemiyor: Saros'ta Doğalgaz Liman İnşaatına Başladı

BOTAŞ, "ÇED Olumlu" kararının iptali için yürütmeyi durdurma davası devam ederken , Saros Körfezi’nde doğalgaz yükleme limanı ve boru hattı inşaatına başladı

BOTAŞ'a Hukuk İşlemiyor:  Saros'ta Doğalgaz Liman İnşaatına Başladı

Saros Gönüllüleri Platformu tarafından yapılan açıklamada; dava süreci devam etmesine rağmen, BOTAŞ tarafından Saros Körfezi’nde FSRU için inşaat çalışmalarının başladığı duyuruldu.

Saros Gönüllüleri Dayanışma Platformu, Saros Körfezi’nde ekolojik yıkım yaratacak olan Likit Doğalgaz Taşıma ve Yükleme Limanı (FSRU) ve Boru Hattı Projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca verilen ÇED Olumlu kararının iptali için Edirne İdare Mahkemesi’nde yürütmeyi durdurma iptal davası açmıştı.

BOTAŞ Genel Müdürlüğü tarafından Edirne İli, Keşan İlçesi, Sazlıdere Köyü sınırları içerisinde Saros FSRU Gemi İskelesi yapılması planlanıyor.

850 milyon lira bedelli iskele projesi kapsamında Saros Körfezinde 100.000 bin ton ağırlık taşıma kapasitesine sahip Yüzer LNG Depolama ve Gazlaştırma Gemilerinin (FSRU) bağlanabilmesi için yaklaşık 270 m uzunluğunda bir iskelenin inşa edilmesi planlanıyor. 52.3 hektarlık alana dolgu ile inşa edilecek iskelenin yanı sıra FSRU gemilerinin yanaşma alanında görev alacak olan römorkörler için dolgu platformu yapılarak, bu platformda römorkörler barınması sağlanacak. Ayrıca iskele müştemilatları (mekanik atölye, marangozhane, elektrik atolyesi, boya ambarı, ambar, liman İrtibat ve kontrol odası) dolgu alanı üzerinde konuşlandırılacak. 

Proje alanı içerisinde planlanan toplam dolgu alanı yaklaşık 13.500 m2’lik yüzey büyüklüğüne sahip ve bu kapsamda toplam dolgu miktarının da 85.000 m3 olarak hesaplandı. 

FSRU gemileri ile getirilecek doğal gazın BOTAŞ’a ait doğal gaz ana iletim hattına bağlantısı için FSRU gemisinin bulunduğu noktadan kıyıya kadar iskele üstü boru hattı sistemi kurulacak. Devamında ise ana iletim hattına kadar kara boru hattı ile taşınacak.