Brezilya donanmasına ait asbestli savaş gemisi Nae Sao Paulo'nun söküm için Aliağa'ya getiriliyor

İçinde 600 ton asbest olduğu iddia edilen uçak gemisi NAe Sao Paulo’nun, söküm için Aliağa’ya gelmesine bakanlık tarafından izin verildi. Uzmanlar, geminin insan sağlığı ve çevreye çok ciddi tehlikeleri olduğunu belirtti. Bakanlık ise asbest olduğunu, fakat iddia edildiği kadar fazla olmadığını söyledi.

Brezilya donanmasına ait asbestli savaş gemisi Nae Sao Paulo'nun söküm için Aliağa'ya getiriliyor

Bakanlığın mayıs ayında gelişine izin verdiği ortaya çıkan ve uzmanlar tarafından "asbest bombası" olarak nitelendirilen gemi söküm için İzmir'e geliyor. Geminin içindeki asbestin, denize ve çevreye ciddi zararlar vereceği, insanlarda da solunum yetmezliği gibi rahatsızlıklara yol açan ve kansere kadar varabilen sonuçları olacağı söyleniyor.

Bakanlık, konu hakkında Hürriyet'e yaptığı açıklamada: "Gelen gemide söylendiği gibi 900 ton değil, 9 ton asbest var. Gemi uzun süre beklediği için iddialar üzerine biz uluslararası uzmanlara ayrıca incelettik. Basel Sözleşmesi’ne göre riskli bir durum tespit edilmedi. Böyle bir geminin sökümünü dünyada yalnız iki ülke yapabiliyor. Hindistan ve Türkiye’de Aliağa... Karar uluslararası hukuka göre alındı. AB Gemi Geri Dönüşüm Tüzüğü kapsamında uygun bulunarak tüm yükümlülükleri yerine getirdi. Gemi Türk karasularına girdiğinde ayrıca biz de kontrol edeceğiz. Ters bir durum olursa geri göndereceğiz...” ifadelerinde bulundu.

Asbest Söküm Uzmanları Derneği (ASUD) Başkanı Mehmet Şeyhmus Ensari, yaptığı açıklamalarda geminin adeta bir bomba olduğunu söyledi. Ensari, geminin başta Aliağa olmak üzere tüm Ege'ye tehdit oluşturduğunu belirtti.

“Yani kısaca Aliağa’da yaşayanların tamamını etkileyebilecek ve hatta öldürebilecek miktarda ‘asbest bombası’ geliyor. Aliağa, İzmir ve Ege Denizi büyük risk altındadır. Geminin bugünkü Aliağa Gemi Sökümü şartlarında sökülmesi toplu katliam demektir” dedi.