Brezilya’nın Amazon Bölgesindeki Ormansızlaşma Arttı

Brezilya Başkan Yardımcısı Hamilton Mourao, Amazon Ormanları’nın yok edilmesinin Mart ayından bu yana kötüleştiğini kabul ederek, hükümetin Temmuz ayına kadar ormansızlaşmayı azaltma hedefine ulaşmak için gerekirse orduyu göndereceğini söyledi.

Brezilya’nın Amazon Bölgesindeki Ormansızlaşma Arttı

Hükümetin Amazon politikasına liderlik eden Başkan Yardımcısı Hamilton Mourao, bir brifingde gazetecilere verdiği röportajda, bu ay ormansızlaşmanın “kötüye gittiğini” söyledi, ancak ormansızlaşmayı Temmuz ayından başlayarak 12 ay içinde %15 oranında azaltma taahhüdünü yeniden doğruladı.

Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun 2019’da göreve gelmesinden bu yana ormansızlaşma arttı.

Bolsonaro daha önce Amazon Ormanları’nın yok edilmesi ve artan yangınlara yanıt olarak orduyu konuşlandırmıştı, ancak Nisan sonunda orduyu geri çekmişti. 20 ay boyunca pahalıya mâl olan konuşlandırmalar, yıkımı Bolsonaro’nun başkanlığından önce görülen seviyelere düşürmede başarısız oldu.

Brezilya’nın resmi yıllık ormansızlaşma ölçümü her yıl Ağustos’tan Temmuz’a kadar sürüyor.

Hükümetin Inpe araştırma enstitüsünden alınan aylık ön veriler, Brezilya’nın bu dönemde Mourao’nun %15’lik düşüş hedefini karşılama potansiyeline sahip olduğunu ve ormansızlaşmanın 2020’nin sonlarında ve 2021’in başlarında düştüğünü gösteriyor.

Ancak veriler, Mart ve Nisan aylarında çift haneli artışları gösteriyor ve yıllık ormansızlaşma için en kritik aylar yaklaşıyor. Ormansızlaşma, kurak mevsimde, yasadışı ağaç kesicilerin odun toplamak için ormana erişmesinin daha kolay olduğu Mayıs’tan Ekim’e kadar zirveye ulaşabilir.

Brezilya, ABD önderliğinde uluslararası baskı altında ve ABD’li yetkililer bu yıl ormansızlaşmada bir azalma beklediklerini söylüyorlar.

Kaynak: www.iklimhaber.org