Çin'de sel felaketi

Çin’in Henan eyaletinde sağanak yağmurdan kaynaklanan sel 10 binden fazla kişinin sığınaklara taşınmasına sebep oldu.

Çin'de sel felaketi

Eyalet başkenti Zhengzhou’da bir saat içinde yağan yağmur nedeniyle şu ana kadar en az 18 kişinin öldüğü tespit edilirken yağış, şehrin metro sistemine taşarak yolcuları suda mahsur bıraktı. Şiddetli yağışlar nedeniyle Budist keşişlerin dövüş sanatları icra ettikleri ünlü Shaolin Tapınağı da ağır hasar aldı.

Seller, Çin’in yağışlı ikliminde sık görülmesine rağmen, ülkenin hızlı kentleşmesi ve iklim krizi nedeniyle son yıllarda etkisini çok daha fazla göstermeye başladı.

Bu yaz Çin’in birçok yerinde “aşırı hava olayları” meydana geldi. Siçuan eyaletinin yüz binlerce sakini bu ay seller ve toprak kaymaları nedeniyle taşınmak zorunda kaldı.

Uluslararası çevre örgütü Greenpeace, aşırı hava olaylarının şu anda Çin’de yoğun nüfuslu şehir merkezlerinde yüksek olduğunu ancak hızlı kentleşme nedeniyle büyük şehirlerin çevrelerinde de hızla bir tehdit haline geldiğini kaydetti.

Greenpeace International’dan Liu Junyan, Çin medyasına şunları söyledi: “Yüksek yoğunlukta nüfus, altyapı ve ekonomik faaliyet nedeniyle, kentsel alanlarda iklim tehlikelerine maruz kalma ve kırılganlık daha yüksektir. Şehirler, toplam emisyonların yaklaşık %70’ini oluşturan küresel seragazı emisyonlarının önemli bir nedeni.”

Kaynak:www.iklimhaber.org