Dağlık Karabağ'da ateşkes

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Dağlık Karabağ bölgesinde ateşkes için ortak bir bildiri imzalandığını ifade etti.

Dağlık Karabağ'da ateşkes

Sputnik Türkçe'de yer alan habere göre, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Azerbaycan ve Rusya devlet başkanlarıyla ateşkes için ortak bir bildiri imzaladıklarını duyurarak, bunun kendisi ve Ermenistan halkı için 'son derece acı verici' olduğunu ifade etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, konuya ilişkin açıklamada bulunarak Karabağ bölgesine barış güçlerinin konuşlandırılacağı bilgisini verdi. 1960 askerden oluşan bir Rus birliği, Karabağ ve Laçin koridorundaki temas hattına konuşlandırılacak.

Putin, açıklamasında tarafların mevcut askeri poziyonlarında kalacağını belirterek, ulaşım merkezlerinin açılacağını kaydetti. Rus lider, yeni ateşkes anlaşmasının, Dağlık Karabağ krizine her iki tarafın da çıkarına olacak uzun vadeli çözüm için koşullar yaratacağını umduğunu dile getirdi.

Rusya Devlet Başkanı Putin, Azeri mevkidaşı Aliyev'le video-konferans yoluyla ortak bir açıklamada bulunarak, anlaşmayı canlı yayında imzaladı.

Aliyev, yaptığı açıklamada "Savaşın sona eriyor oluşundan memnunum" diyerek, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür etti.

"Bugün bu belgenin imzalanması Rusya'nın aktif rolünün bir göstergesidir" değerlendirmesinde bulunan Aliyev, "Sorunun çözümü için ortak bir format oluşturduk" ifadelerini kullandı.

Aliyev, ulusa sesleniş konuşmasında Rus askerinin anlaşma gereği Dağlık Karabağ'da 5 yıl süreyle kalacağını, taraflar itiraz etmezse bu sürenin uzatılabileceğini duyurdu.

Öte yandan Aliyev, Kelbecer'in 15 Kasım, Laçın'ın ise 1 Aralık'a kadar Azerbaycan'a geri verileceğini kaydetti.

Ateşkes anlaşmasını takiben Erivan'da protesto gösterileri başladı. Göstericilerin hükümet binasına saldırdığı bildirildi.