Emekçiler artık yeter diyor!

Son aylarda emek dünyasında, çalışanlara karşı yapılan haksızlıklar ve saldırılar artık yeter dedirtti. Emeklerinin karşılığı maaşlarını alamayan Kayı İnşaat İşçileri, kötü sağlıksız yemeklerden bıkan Kalyon İşçileri, sendikalaşmayı önlemek için KOD29 bahanesiyle tazminatsız işten atılan işçiler, haklarını arayan maden işçileri ve ülkenin her yerinde zorunlu izinle yoksulluğa mahkum edilen milyonlar  hak ve adalet talep ediyorlar.

Emekçiler artık yeter diyor!

Ülkenin bir çok yerinde krizi  fırsata çevirmeye çalışan işverenler bunun yolunu emkeçiler üzerinden gerçekleştirmeye çalışırken, işçilerde kötü koşullarda çalışmaya, zorunlu izinlere ve işten atılmalara tepkilerini dile getiriyorlar.

Kayı İnşaat'ın Cezayir'deki Bechar Askeri Hastane projesinde çalışan işçilerin grevleri 6. gününde devam ediyor.. İşçiler, grevin gündeme gelmesinin ardından işverenin işbaşı yapmaları için pazarlık yapmaya çalıştığını, kararlarından dönmeyeceklerini ve 12 aylık ödenmeyen maaşlarını en kısa sürede almak istediklerini belirttiler. 2 yıldır haklarını alamayan Kayı İnşaat işçileri , patronlarının ofisi önünde “Coşkun parayı öde Coşkun” diye bağırarak haklarını istediler.

Kalyon Holding’in inşaatında çalışan ve yemeklerinde hamam böceği çıkan işçiler, yemekhaneyi basarak tepki gösterdi. İşçiler, yemeklerinde böcek çıktığını duyurarak, yemekhanedeki masaları kırdı. İşçilerin sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamaya göre işçiler yemekte çıkan hamam böceğini görünce sinirlendi, durumu protesto etti. Protestonun büyümesi üzerine yemekhanedeki masaları devirdiler. İşçiler, “İşte bundan sonra adalet böyle olacak” diye bağırdı. İşçilerin öfkesini gören aşçıların yemekhaneden kaçtığı öğrenildi.

Çorum Organize Sanayi bölgesinde bulunan Ekmekçioğulları Metal'de işçilerin tamamı Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye olduktan sonra Çalışma Bakanlığı’na yapılan başvuru sonucu yetki belgesi verildi. Ancak bu hakkı tanımayan işletme yetkilileri 90 işçiyi kod 29’u gerekçe göstererek işten attı. Fabrika önünde 43 gündür eylem yapan işçiler Kadeş Meydanında toplanarak yürüyüş yaptı. İşçilere DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ile TİP Genel Başkanı Erkan Baş destek verdi.

Kod 29; işçinin kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve işsizlik ödeneğine hak kazanamadığı acımasız bir işten çıkarma türü. HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, patronlara geniş işten atma hakkı veren maddenin değişikliği için TBMM Başkanlığına teklif sundu. İşçilerin tazminatsız bir şekilde işten atılmasına gerekçe yapılan maddenin ucu açık tanımlarla dolu olduğunu vurgulayan Züleyha Gülüm, maddede çok sayıda örnek yer aldığını “ve benzeri” denilerek fesih sebeplerinin örnek olaylarla sınırlı olmadığının da belirtildiğini ifade etti.

Geçen haftalarda da maden işçileride haklarını alabilmek için Ankara yolunda, baskı ve gözaltılarla karşılaştılar.. Demokratik haklarını kullanan ve haklarını arama amacıyla yola dökülen işçilere salgın bahanesi ile valilikler emriyle bir çok yerde engellemeler yapıldı, göz altılar yapıldı.

Milyonlarca işçi zorunlu izinle yoksulluğa mahküm edildiler.  Tüm bu hak saldırıları  ve İşverenlerin Covit salgınından yararlanarak krizi emekçilerin sırtına yükleme çalışmaları, emek dünyasında tepki ile karşılanıyor.