Emekçilerden KOD 29 Uygulamasına tepki

Halkların Demokratik Kongresi İstanbul Emek Meclisi, 4 mart günü Kadıköy Süreyya Sineması önünde KOD 29 uygulaması bahanesiyle işten çıkarmaları bir basın açıklamasıyla protesto etti.

Emekçilerden KOD 29 Uygulamasına tepki

HDK İstanbul Emek Meclisi, 4 Mart günü Kadıköy Süreyya Sineması önünde toplanarak yaptığı basın açıklamasında; emek meclisi olarak pandemi fırsatçılığı ile ücretsiz izin dayatmasına ve KOD-29  uygulamasına karşı mücadele edeceklerini dile getirdi. Limter - İş Genel Başkanı Kamber Saygılı tarafından okunan basın açıklamasında;; pandeminin iş verenler tarafından fırsatçılığa çevrildiği  emekçilerin haklarına dönük saldırıların arttığı, zorunlu izinle işçilerin yaşam şartlarının sürdürülemez hale geldiği, buna ek olarak  KOD 29 kullanılarak örgütlenmeye çalışan işççilerin işten çıkartıldığı belirtildi. Basın açıklamasında, patronlar için dikensiz gül bahçesi yaratılmaya çalışılıyor buna karılık işçilerin mücadelenin devam edeceği dile getirildi.

KOD 29 Nedir?

Pandemi sürecinde işten çıkarma yasağının “istisnası” olan ‘Kod 29’ işçilerin “ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan davranışlar” sergilediği gerekçesiyle iş akdinin feshedildiğini gösteriyor.

SGK işten ayrılış kodlarına göre 29 kodu, “İşveren tarafından işçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışı nedeni ile fesih” anlamına gelmektedir. İşverenin işçisini bu kod ile çıkarabilmesi için işçinin 4857 sayılı İş Kanunu'nun 25/II bendi kapsamında belirtilen fiillerden birini işlemesi gerekmektedir. Bu kod ile işten çıkarılan işçiye kıdem tazminatı, ihbar tazminatı gibi hakları verilmek bir yana işçi çıkarılma kodu nedeniyle işsizlik maaşı dahi alamamaktadır.