Kuzey yarımküredeki kuraklık tehlikesinin artan sıcaklıkla birlikte büyüyeceği bildirildi.
Herkese Bilim ve Teknoloji Sitesinde yayınlanan bir araştırmada şunlar kaaydedildi:
"Özellikle subtropikal bölgelerde ve Akdeniz bölgesinde yaz aylarında yaşanan kuraklık dönemleri daha sık yaşanacak. Akdeniz bölgeleri gibi yerler, yüzyılın sonuna kadar en etkin kuraklık bölgeleri haline gelecek. Küresel CO2 emisyonunun gelişimine göre bu bölgede en kötü ihtimalle her yıl orta ve şiddetli kuraklıklar yaşanabilir.
Alfred- Wegener Enstitüsü (AWI) araştırmacılarının makalesi “npj Climate and Atmospheric Science” dergisinde yayımlandı. Uzmanlar, bölgesel sıcaklık, yağış ve buharlaşma motiflerinin gelişimini üç farklı küresel iklim değişimi senaryosu için hesapladılar. Bunu yaparken de 21.yy’ın sonuna dek devam edecek olan sera gazı emisyonlarıyla 1,8 derece, 2,7 derece ve 4,4 derecelik sıcaklık artışının etkilerini de test ettiler. Sonuçlara göre orta şiddetli senaryoya göre bile subtropikal bölgelerde ve Kuzey yarımkürenin orta enlemlerinde üç ila beş derecelik bir sıcaklık artışı meydana gelecek.
En fazla etkilenecek olansa Akdeniz bölgesi. Ayrıca bu bölgeler ve Kuzey Amerika’nın önemli bir kısmında yağışlar önemli ölçüde azalacağı gibi buharlaşma da artacak.
Bilim insanları genel olarak subtropikal bölgelerdeki kuraklık sınırın gelecekte kuzeye doğru yayılacağını, doğa ve insanı büyük zorlukların beklediği sonucuna vardılar. Orta Avrupa’daki kuraklık olasılığı konusunda ise araştırmacılar henüz kesin bir şey söylemiyorlar. Gerçi simülasyonlar yüksek CO2 emisyonuna göre bir kuraklık riski gösteriyor. Ancak bu sonuca dikkatli yaklaşmak gerekir diyor uzmanlar. Nitekim yeni nesil iklim modelleri bile bazen halihazırdaki kuraklıkları bile gerçeğe uygun olarak yansıtmayabiliyorlar. Bu yüzden kuraklık riskinin tahmin edilenden daha büyük olabileceği düşünülüyor."
Kaynak: https://yeniadana.net