Fukuşima'daki radyoaktif su, okyanusa boşaltılacak

Japonya hükümeti, balıkçılar ve komşu ülkelerden gelen tüm tepkilere rağmen Fukuşima nükleer santralinden Fukuşima nükleer santralinin atık suyunu okyanusa boşaltma kararı adı.

Fukuşima'daki radyoaktif su, okyanusa boşaltılacak

Japonya, 2011'deki deprem ve tsunamide hasar gören Fukuşima Dai-çi nükleer santralinde biriken radyoaktif özellikli işlenmiş suyu okyanusa boşaltma planını hayata geçirme kararı aldı, komşu ülkelerden tepki var.

Tokyo yıllardır gündemde olan ve bugün hükümetin onayından geçen plan kapsamında yaklaşık 2 yıl içinde 1 milyon tondan fazla suyu aşamalı olarak okyanusa boşaltmaya başlayacak. Bu süre zarfında tesis işletmecisi Tokyo Electric Power (TEPCO) suyu zararlı izotomlardan ayrıştırabilecek ve gerekli altyapıyı kuracak.

Reaktörleri soğutma işlevi gören saf su içinde oluşan radyoaktif maddeler, Gelişmiş Sıvı İşleme Sistemi (ALPS) sayesinde, trityum materyali haricinde ayrışıyor. Plana göre trityum elementi içeren su, litre başına 1500 bekerel seviyesinde sulandırılarak seyreltilecek.

TEPCO santralde muhafaza edilen suyun salıverilmemesi halinde, tesisin depolama tank kapasitesini en geç 2022 sonbaharında dolduracağını tahmin ediyordu. Ayrıca 500 olimpik yüzme havuzunu doldurabilecek bu yaklaşık 1.3 milyon ton suyun tesisteki tanklarda tutulması, Japonya hükümetine yıllık 100 milyar yene (912.66 milyon dolar) mal oluyor.

Kaynak: https://tr.sputniknews.com/