Grönland’ın zirvesine ilk kez yağmur

İklim Krizi'nin etkilerinin en net görüldüğü yerlerden biri de Grönland. Grönland'in zirvesine ilk defa kar yerine yağmur yağdı. Yağış ve sıcaklık artışı sebebiyle buzullarda mevsim normallerinden 7 kat fazla erime görüldü.

Grönland’ın zirvesine ilk kez yağmur

Grönland'de sıcaklıklar arttı. Bölgenin zirvesinde ilk defa kar yerine yağmur yağdı. İklim krizinin etkileri giderek artıyor.

Grönland'in 3 bin 216 metre yüksekliğindeki zirvesinde sıcaklıkların artması, olağanüstü bir yağışa yol açtı.

Üç günde 7 milyar ton yağmur yağdı. Sıcaklık artışı ve aşırı yağışlar, buz kütlesinde eşi benzeri görülmemiş bir erimeye yol açtı. Uzmanlar erime oranlarının, Ağustos ortalamasından 7 kat fazla olduğunu açıkladı.

Colorado Üniversitesi Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi’nden Ted Scambos, ”Olanlar normal değil. Bu eşi görülmemiş bir durum’‘ dedi.

Buzullar erirse ne olur?

Günümüzde iklimler 10 kat hızlı değişiyor. 2050 yılında Kuzey Kutbu kışın buz tutmayacak ve yapılan son araştırmalara göre, 2075 yılında Hollanda ve Bangladeş gibi ülkelerle pek çok kıyı bölgesini sular basmış olacak. National Geographic 5000 yıl içinde dünyadaki bütün buzların eriyeceğini ve gezegenimizin ortalama sıcaklığının 27 derece olacağını hesapladı.

Dünya’da bugün ortalama sıcaklık 15 derece ama atmosfere baca dumanıyla sera gazları salarak küresel ısınmayı hızlandırıyoruz.