HDP kapatılma riskine karşı Yeşil Sol Parti üzerinden seçime girecek

Halkların Demokratik Partisi (HDP), kapatılma olasılığına karşılık seçimlere Yeşil Sol Parti çatısı altında girecek.

HDP kapatılma riskine karşı Yeşil Sol Parti üzerinden seçime girecek

Anayasa Mahkemesi’nde (AYM) devam eden kapatma davası nedeniyle HDP Merkez Yürütme Kurulu partinin seçime katılıp katılmayacağına karar verecek. Ancak toplantı öncesi ortaya çıkan tablo partinin seçimlere katılmama kararı aldığını gösteriyor.

HDP’nin seçimlere katılmama kararının temelinde 11 Nisan’da partinin eş genel başkanları Mithat Sancar ve Pervin Buldan’ın yapacağı sözlü savunma sonrası partinin kapatılması ihtimali bulunuyor. Parti yöneticileri ‘Yüzde 1’lik bir risk bile göze alınmayacak’ görüşünde.

Kaptama davasında son olarak HDP’nin sözlü savunması 14 Mart’tan 11 Nisan’a ertelenmişti. Milletvekili aday listelerininse en geç 10 Nisan’da verilmesi gerekiyor.

Seçimlere girmeyecek HDP’nin adaylarıysa geçtiğimiz günlerde Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından seçimlere girebileceği ilan edilen Yeşil Sol Parti listesinden yarışa katılacak.

Toplantı öncesi sosyal medyada paylaşım yapan HDP’nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş da Yeşil Sol Parti’nin amblemini paylaşmış, “Ne olduğunu bilmeyen kalmasın, lazım olacak. Haydi arkadaşlar, elden ele” demişti.

Yeşil Sol Parti HDP’nin bir bileşeni olarak siyaset sahnesinde yer alırken, özellikle çevre sorunlarına yönelik politika önerileriyle biliniyor.

Parti son kongresinde amblem değişikliğine de giderek amblemini HDP’nin çınar ağacına benzetmişti.

Yeşil Sol Parti

Yeşil Sol Parti, yeşil siyaset üzerine kurulu ve "sol özgürlükçü" fikirleri ağırlıkla benimseyen, Türkiye'de kurulan bir siyasî partidir. Eşsözcüleri Çiğdem Kılıçgün UÇAR ve İbrahim AKIN olan Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (kısaltma ismi: Yeşil Sol Parti),  Eşitlik ve Demokrasi Partisi ile Yeşiller Partisi'nin birleşmesi ve bunlar dışındaki bağımsız bireylerin de süreç içinde harekete katılmasıyla, 29 Temmuz 2010 tarihinde Ankara'da kurulmuştur.

5 Kasım 2012'de Ankara'da gerçekleştirilen Kuruluş Kongresi'nin Sonuç Bildirgesi'nde sıralanan temel nitelik ve hedeflerine göre Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi:

  • Kişilerin yaratıcı potansiyellerini ortaya çıkarabilecekleri bireysel koşulların sağlandığı, çoğulcu, özgürlükçü, ekolojist, eşitlikçi ve dayanışmacı bir toplumsal yaşamı amaçlayan; yaşadığı hayatı ve geleceği sadece dar bir iktisat penceresinden tanımlamayan; insanı sermaye, insan emeğini ve doğayı meta ve kaynak olarak gören sömürü düzenini kabullenmeyen;
  • İşçilerin, işsizlerin, emekçilerin, çiftçilerin, çevrecilerin, ekolojistlerin, kadınların, gençlerin, LGBT bireylerin ve bütün düzen muhaliflerinin ortak politik hattını örgütlemeyi; Kürt halkının, Aleviler'in, Müslüman olmayan azınlıkların taleplerini ortaklaştırmayı, mücadeleyi bir öncelik hiyerarşisi gözetmeden birleştirerek geliştirmeyi hedefleyen;
  • Kalkınma, gelişme, ilerleme gibi kavram ve olguları itirazsız kabullenmeyip “ne için?”, “kimin için?” diye sorgulayan; yaşamın her alanındaki iktidar ilişkilerine, her türlü ayrımcılık, sömürü ve tahakküme karşı çıkan;
  • Küresel sorunlar karşısında küresel dayanışma ve enternasyonalizmin önemine inanan; sömürgeciliğin bir kader değil, insanların gücü, isteği ve mücadelesiyle aşılabilir bir düzen olduğunu mücadelesiyle göstermeyi amaçlayan;
  • Mevcut toplumsal, siyasal, ekolojik, ekonomik ve kültürel sorunlara yönelik emek, kimlik ve ekoloji alanlarını temel alan somut politikalar geliştirecek ve bunları yaşama geçirme iradesi gösterecek sol ve yeşil bir muhalefet odağı olan;
  • Demokratik, ekolojist, eşitlikçi ve özgürlükçü bir değişimi dile getirecek bir muhalefet hattını inşa etmeyi hedefleyen bir siyasi partidir.

2014 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimi'nde Selahattin Demirtaş'ı desteklemiştir.

Haziran 2015 genel seçimlerinde HDP'yi desteklemişlerdir.