Ianos Akdeniz kasırgası, Zakynthos Adası'nı vurdu

Tropik fırtınanın adalar üzerinden başkent Atina'ya ulaşması bekleniyor.

Ianos Akdeniz kasırgası, Zakynthos Adası'nı vurdu

Akdeniz‘de nadir olarak görülen, tropik siklon benzeri Akdeniz kasırgası Ianos, İyon Denizi’nde Yunanistan‘a bağlı Zakynthos Adası‘na ulaştı. Fırtınanın etkisiyle ağaçlar devrildi, adanın farklı noktalarında elektrik kesintileri yaşandı. Adadaki bir mezarlığın duvarının da kısmen yıkıldığı ifade edildi.

Kefalonya Adası’nda da etkili olan fırtına nedeniyle Ulusal Meteoroloji Servisi halkı tehlikelere karşı uyarmak için kırmızı alarm yayınladı. Fırtınanın adalar üzerinden başkent Atina’ya ulaşması bekleniyor.

 

 

İklim değişikliği en büyük etmen

İklim değişikliği nedeniyle ısınan deniz suları, yükselerek atmosferde dengesizliğe neden oluyor. Bu nedenle oluşan fırtına, kasırga, hortum benzeri doğal olayların sıklığı da şiddeti de artıyor; lokal şiddetli yağışlarla birlikte can ve mal kayıplarına neden olan sel ve heyelanlar tetikleniyor.

Isınan atmosferin daha çok nem tuttuğuna dikkat çeken iklim uzmanları, atmosferik nemin doğrudan insan kaynaklı iklim değişiklinden kaynaklandığını söylüyor.

Geçtiğimiz son on yılda, rekor kıran şiddetli yağışların sıklığında bir artış söz konusu. Bilim insanları iklim krizinin etkisini artırmasıyla, bu tür doğa dolaylarıyla birlikte bir yandan yağışların bir yandan da kuraklığın daha da şiddetleneceği uyarısını yapıyor.