Tarihi Hasanpaşa Gazhanesi açılış için gün sayıyor. Mart 2014’ten beri devam eden restorasyon çalışmaları nihayete erdi ve gazhane, ‘İklim Müzesi’ olarak 9 Temmuz Cuma günü açılacak. Gazhane’nin enerji müzesi olacağı açıklanmıştı daha önce. Ancak İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde yönetim değişince konsept değişti ve iklim müzesi kararı alındı.
Kalıcı iki sergi
Bu kapsamda, 32 bin metrekarelik iki yapıda iklim krizi temalı kalıcı sergiler olacak. Onun haricinde de dönemsel etkinlikler yapılacak, çeşitli sergiler açılacak. Alandaki atölye binası, restoran, kafe, tiyatro, kütüphane gibi diğer yapılar da ana tema olan iklim müzesi konseptine göre şekillendirildi.
28 Yıldır atıl
Tescillenmiş bir endüstri mirası olan Hasanpaşa Gazhanesi, Anadolu yakasının en eski sanayi tesislerinden biri. Geçmişte İstanbul’un yakıt ihtiyacının karşılandığı üç önemli tesisten biri olan ve Osmanlı endüstriyel mirasının örneklerinden olan yapı, 1892’de hizmete girmişti.1945’te İETT’ye bağlandı. Talep azalması nedeniyle 1993’te faaliyetine son verildi. O tarihten bugüne, İstanbul’da türünün son örneği olarak kaderine terk edildi. Gazometreleri sökülüp satıldı, çöplük oldu. Farklı dönemlerde hurda, kömür deposu, otobüs garajı, İETT bürosu olarak kullanıldı. Daha sonra SİT alanı ilan edildi. ‘Kültür merkezi’ olacağı pek çok kez ifade edilmiş, ama her seferinde yine çürümeye bırakılmıştı. Gazhane Çevre Gönüllüleri de konunun takipçisi oldu. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti projeleri kapsamında kültür merkezi yapılacaktı. Ama olmadı. Restorasyona, kapatıldıktan 24 yıl sonra başlanabildi. 1-2 yıl içinde biteceği açıklanmıştı ama uzadıkça uzadı. İBB’de yönetimin değişmesiyle hızlanan restorasyon çalışmaları sonunda bitti ve 9 Temmuz Cuma günü açılışı yapılacak.
Gazhane Gönüllüleri
İstanbul Kadıköy'deki Hasanpaşa Gazhanesi'nin endüstri mirası olarak korunması ve katılımcı bir süreçle planlanan kamusal bir alan olması için Gazhane Çevre Gönüllüleri 27 yıldır mücadelesini sürdürüyor. İşlevini yitiren hava gazı fabrikasının yıkılarak imara açılmasına karşı 1994 yılında bir araya gelen gönüllüler, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliğinde yürüttükleri kampanyaların sonucunda alanın korunarak kültür merkezi olarak projelendirilmesini sağlamıştı. Böylece 2013 yılında başlayan restorasyon çalışmalarının ardından, Gazhane'nin kültür merkezi olarak işlevlendirilmesi projesi 2021 itibarı ile yerel yönetim tarafından tamamlanmak üzere. Gönüllülerin güncel çalışmaları, Gazhane'nin katılımcı bir süreçle müşterek bir mekân olarak planlanması ve mekânın belleğinin bugüne taşınması talepleriyle devam ediyordu. Kendisini de katılımcı bir yapıda kurgulayan topluluk, düzenledikleri seminerler, forumlar, gezilerle kültürel mirasa sahip çıkarak yeni öznelere ulaşmayı amaçlıyor.
Kaynak: www.gazetekadikoy.com.tr