Kadıköy'de ırkçı saldırı sonucu katledilen sokak müzisyeni için anma

Kadıköy rıhtımda müzik yapan Cihan Aymaz, 2 mayıs akşamı istediği şarkıyı çalmadığı gerekçesiyle Mehmet Caymaz tarafından bıçaklanarak katledildi.

Kadıköy'de ırkçı saldırı sonucu katledilen sokak müzisyeni için anma

Kadıköy rıhtımda müzik yapan Cihan Aymaz, istediği şarkıyı çalmadığı gerekçesiyle Mehmet Caymaz tarafından bıçaklanarak katledildi. Görgü tanıklarına göre Mehmet Caymaz, Aymaz'ın yanına gelerek "Ölürüm Türkiye" parçasını çalması için tehdit etti. Ardından Aymaz'ı tehdide itiraz etmesi üzerine göğsünden bıçakladı ve denize itti.

Denizden çıkarılan yaralı Cihan Aymaz'a ilk müdahale çevredeki vatandaşlar tarafından yapıldı. Aymaz, ambulansla Haydarpaşa Numune Hastanesi'ne kaldırıldı. Denize atlayan saldırgan Mehmet Caymaz ise sahil güvenlik botuna çıkarıldıktan sonra kelepçelenerek gözaltına alındı.

Cihan Aymaz kaldırıldığı hastanede yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Eşbaşkanı Ferhat Encu, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda "Bu basit bir isteğe verilen bir cevap üzerine gerçekleşen bir olay değil, zanlı bu arkadaştan 'ölürüm Türkiye' parçasını çalmadığı için bu saldırıyı gerçekleştirmiştir. Dolaysıyla bu bir ırkçı cinayettir. Cihan Aymaz bizim gönüllü parti çalışanımızdır. Olayın takipçisi olacağız" ifadelerini kullandı.

Bugün (3 Mayıs) da olayın gerçekleştiği saat te Emek ve Özgürlük ittifakı olarak bir basın açıklması yapılarak ırkçı saldırı kınandı. Basın açıklaması sonrası katılımcılar ve civardaki halk 50 metre ilerideki olay yerine giderek, Ciha Aymaz'ın öldürüldüğü noktaya karanfil bıraktılar.  Basın açıklaması metni aşağıdadır.

Basına ve Kamuoyu'na,

Dün saat 19.00 sıralarında Kadıköy Rıhtımda 30 yaşındaki sokak müzisyeni Cihan Aymaz, yanında bulunan ses sistemiyle müzik çalıp şarkı söylerken, görgü tanıklarının aktardığına göre, kendisine yaklaşan Mehmet Caymaz isimli kişinin "Ölürüm Türkiyem" adlı sarkıyı söylemesini istemiş.

Yıllardır Kadıköy'de sokak sanatçısı olan ve genelde Kürtçe şarkılar söyleyen Cihan Aymaz, tekçi anlayışın ve faşizmin sembolü olmuş bu şarkıyı söylemeyi reddedince, tartışma çıkmış ve katil cebinde önceden hazır ettiği bıçağı çıkarıp Cihan'ın kalbine saplayarak müzisyen Cihan Aymaz'ın yaşamını yitirmesine neden olmuştur.

Gencecik hayatlara mal olan iktidarın nefret  siyasetinin tezahürü olan bu vahşeti kınıyoruz.

İktidarın kendisinden olmayan sanatçılara karşı örgütlediği anlayış sahnelerde, sokaklarda şiddet olarak ortaya çıkmakta ve gencecik hayatlara mal olmaktadır.

Sanatı ve sanatçıyı kendi tekeline almaya çalışan iktidar, müzisyenlere sahne verilmesini engellemekle kalmıyor, sokaklarda müzik yapmaya çalışan sanatçıları da kriminalize ederek hedef haline getiriyor.

Sahnelerde ve sokakta herzaman sanatını icra etmeye çalışan tüm sanat emekçilerinin yanında olduğumuzu belirtiyor, yaşamını yitiren müzisyen arkadaşımızın ailesine baş sağlığı ve sabırlar diliyoruz.

Sanat her yerde kendini var etmeye devam edecektir.
Tüm dillerin ve kültürlerin ezgileri bu sokaklarda, meydanlarda özgürce çalınıp, söylenene kadar mücadeleyi büyüteceğiz.

Emek ve Özgürlük İttifakı