Kadıköy'de zeytinlik alanların talanına protesto

Yönetmelik değişikliği ile zeytinliklerin maden sahalarına açılmasına izin veren kararnameye karşı ülkenin bir çok yerinde verilen tepkilerden birisi de 4 Mart Cumartesi günü Kadıköy'de yapıldı. İklim Adalet Koalisyonunun öncülüğünde çok sayıda ekoloji grupları ve siyasi partilerinde katıldığı basın açıklmasında, yönetmelik değişikliğinin geri alınması istendi.

Kadıköy'de zeytinlik alanların talanına protesto

Basın açıklaması için Kadıköy'de toplanan kalabalık 'zeytinime dokunma' , sloganını haykırdı. Basın açıklamasına katılan HDP Milletvekillerinden Züleyha Gülüm ve Musa Piroğlu yaptıkları konuşmalarda, bu yönetmelik değişikliği ile zeytinliklerin ranta açılacağını, yasalara aykırı olduğunu ve tek adam rejiminin uygulamalarının sonucu olduğunu dile getirdiler.

İklim Adalet Koalisyonu tarafından yapılan basın açıklamasında;

3573 sayılı zeytinciliğin İslahı ile ilgili yasayı değiştiremeyen şirketlerin bu sefer maden yasasının 115. maddesine ek fıkra koydurarak zeytinlikleri madenciliğe açmanın yolunu bulmaya çalışıldığını, buna izin verilemiyeceğini söylendi. Basın açıklmasında; kutsal ve ölümsüz kabul edilen zeytin ağacı kömüre, taş ocaklarına, madenlere kurban edilemez dendi. Zeytinliklerin tahribinin aynı zamanda tarımsal ekosistemlerinin, su havzalarının da tahribine neden olacağı uyarısı yapıldı.

Son olarak basın açıklamasında; '78 bileşenden oluşan iklim adalet koalisyonu olarak tüm ekoloji örgütlerini, emek ve demokrasi güçlerini ve demokratik kitle örgütlerini söz konusu yönetmelik değişikliğine karşı ortak olarak mücade etmeye ve yönetmeliğin iptali için yığınsal dava açmaya çağırıyoruz' denildi.

,