Kapadokya'nında altını üstüne getirecekler

Doğa harikası Kazdağları'ndaki ormanlık alanları yok eden Kanadalı altıncılar, şimdi de UNESCO'nun dünya mirası listesinde yer alan ve Türkiye'nin en değerli turizm alanlarından biri olan Kapadokya'yı kazmak için izin aldı.

Kapadokya'nında altını üstüne getirecekler

Çanakkale’nin Kazdağları bölgesinden sonra Türkiye’nin en önemli tarihi ve turistik bölgelerinden Kapadokya'da altın ve siyanür tehdidiyle karşı karşıya. Dünyanın en önemli miraslarından Kapadokya’nın altın madeni ve siyanür riskiyle karşı karşıya bırakılması halinde hem insan sağlığının ciddi tehlikeye gireceği hem de milyonlarca yılda oluşan tarihi turistik bölgenin zarar göreceği belirtiliyor.

Kanadalı Centerra maden şirketibin bin 306 hektarlık alanda altın aramak için Enerji Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nden resmen ruhsat aldı.

Bu izinin verilmesinin duyulmasından spnra ülkedeki çevreci ve ekoloji örgütleri, buna izin vermeyeceklerini belirterek sosyal medyada kampanyalar başlattı. Altın arama hırsının ülkede talan haline geldiği ve yaptığı tahribatla bulunduğu bölgelerin doğal yaşamı geri dönülmez şekilde yok ettiğini belirten çevre ve ekoloji örgütlerine, bölgeyi daha önce gezen yada bilgi sahibi olan binlerce vatandaş, arkeoloji uzmanları, ve turizmcilerde destek veriyor. Ülkenin zenginliklerinin yok edilmesine karşı mücadelenin haklı ve meşru olduğunu belirten yaşam hakkı savunucuları sonuna kadar mücadele etmekte kararlılar.