Ordu Fatsa'da yerli tohum takas şenliği

Fatsa Belediyesi Fatsa Ziraat Odası ve Fatsa Organize Yaşam Bölgesi tarafından ata tohumlarının yaşamasını ve geleceğe aktarılmasını sağlamak amacıyla 2.Tohum Takas Şenliği düzenlendi.

Ordu Fatsa'da yerli tohum takas şenliği

Kabakdağı mahallesi meydanında düzenlenen 2.Tohum Takas Şenliğine Fatsa’nın yanı sıra farklı yörelerden de katılımlar oldu.

Bugünleri hayal bile edemezdik

Kabakdağı Düşünce Derneği Yöneticilerinden Turizmci Güven Özel, amaçlarının OYB (Organize Yaşam Bölgesi) olarak insanların kırsalda yaşamalarına devam etmelerini sağlamak olduğunu ifade ederek, “Biz faaliyetlerimize 20 yıl önce başladık. Şimdi geldiğimiz noktayı hayal bile edemezdik. Destek veren herkesten Allah Razı olsun.” dedi.

Yerli tohumu geleceğe taşımak istiyoruz 

Tarımsal üretim için üreticiye her türlü eğitim desteğinin verilmesi, bu desteklerinde artırılması gerektiğini belirten Fatsa Ziraat Odası Başkanı Haydar Gürsu, “Bunun için yapılması gereken bilinçli ve daha fazla desteklenen tarım anlayışının hakim olması gerekiyor. Fatsa Ziraat Odası olarak yerli üretimi desteklemek Fatsa’nın bereketli topraklarına can vermek en büyük mirasımız olan yerli tohumu geleceği taşıyarak sağlıklı ve zengin yarınlar bırakmak istiyoruz. Yerel tohumlar bizim milli güvenliğimizdir. Bunun için Fatsa Ziraat Odası olarak çiftçi eğitim ve üretim merkezimizde Ata tohum serasını faaliyete geçirerek çiftçilerimizden gelen ata tohumlarını çoğaltıyoruz ve kaybolmaya yüz tutmuş meyve çeşitlerimizi tespit ederek çiftçi eğitim ve üretim merkezimizde çoğaltıp üreticilerimiz ile buluşturuyoruz. İkincisini düzenlediğimiz tohum takas şenliğimizi her yıl tekrarlayarak ata tohumlarımızı gelecek nesillerimize taşımak için elimizden gelen gayreti göstermeye çalışıyoruz.” diye konuştu.

Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar ise 2. Ata Tohum Şenliğinde yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Geleneksel tarım sistemi içinde binlerce yıldan bu yana nesilden nesile aktarılan tohumlar çiftçi eliyle sürekli geliştirilmiştir. Bu vesileyle bulunduğu yerin iklim ve arazi koşullarına çok iyi uyum sağlayan “yerel çeşitlerimiz” bizim tarımsal zenginliğimiz olmuştur. Bu coğrafya ve topraklarda, kendi emeğimiz ve çabamızla, yüzyıllardır bu topraklarda yetiştirilmiş yerel tohumlarımız nesilden nesile taşınıp, bugüne gelmiş, bundan sonra da geleceğe taşınacaktır. Tohum Takas Şenliğimiz dolayısıyla Ata tohumlarını geleceğe aktarma çabamıza destek veren herkese teşekkür ediyor; geleceğe attığımız bu tohumların bereketle, sevgiyle, bollukla yeşermesini diliyorum.”

TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan’ da konuşmasında, “Gerçekten burada çok önemli işler yapılıyor. Bu anlamda buradaki yöneticileri kutlamak gerekiyor. Bizler belli yaş grupları geriye dönüp baktığımızda yıllar önce fasulyelerimiz sebzelerimiz ve birçok ürünleri yıllarca kendi meyvelerimizi ekip dikerek bugünlere geldik. Burada ata tohumlarımızın gelişmesi için elimizde bulunanları bir başka çiftçimizle takas ederek bunu yaşatmalıyız çünkü ata tohumlarımız bizim sağlığımız için doğamızın sağlığı için her türlü gıdamızın daha sağlıklı olması için ata tohumlarımızı daima yaşatmalıyız.” dedi.

Tohum olmadan üretim olmaz

İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz programda yaptığı konuşmada, Dünya Toprak Gününde böyle bir etkinlikte bulunmaktan mutluluk duyduğunu söyleyerek, “Üreticilerimiz için olmazsa olmaz toprak, su ve tohum. Üretimimizin büyük bir kısmı topraktan. Bu nedenle toprağımıza sahip çıkmamız gerekiyor toprağımıza sahip çıkmazsak küresel iklim değişikliği ile beraber verim kaybının yaşanacağı göz önüne alındığında toprağın suyun ne kadar önemli olduğunu çok daha iyi anlayabiliyoruz. Toprağımıza sahip çıkacağız aynı zamanda tohumlarımıza da sahip çıkacağız. Tohum olmadan üretim olmaz. Özellikle de ata tohumlarımıza sahip çıkacağız çünkü ata tohumlarımız bizim genetik zenginliğimizdir eğer biz ata tohumlarımıza sahip çıkmazsak bu genetik zenginliğimize sahip çıkmamış oluruz.” diye konuştu.

Organik gıda çok önemli!

Programda son konuşmayı yapan Fatsa Kaymakamı Ömer Lütfi Yaran’ da, “Katılımın yoğun olmasına bakarsak insanlarımızın bu konuya önem verdiğini gösteriyor. Kabakdağı Düşünce Kulübü Organize Yaşam Bölgesi olarak konuya büyük bir önem veriyor. Kabakta bölgemiz için önemli bir değer, tarihi dokunun korunması için de güzel çalışmalar yapılıyor. Organik tarımın yapılması ve paralelinde turizm çalışmaları Organize Yaşam Bölgesi’nin çok daha iyi yerlere geleceğini gösteriyor. Organik gıdalarla beslendiğimiz zaman gelecek nesillerin çok daha sağlıklı olacağına inancımız tam, çalışmalarda bu yönde. Bu organizasyonda emeği geçen Belediye Başkanımıza, Ziraat Odası Başkanımıza ve İl Tarım Müdürlüğümüze, Güven Özel’e ve tüm ekibine hepsine çok teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu. 

Fatsa Belediyesi Gösteri Sanatları Atölyesi oyuncuları İlker Taze ve İbrahim Çapkın “Yerli Tohum” isimli parodileri ilgiyle izlendi. Yapılan konuşmaların ardından protokol mensupları ve katılımcılar çiftçilerin stantlarını gezerek hem tohumları incelediler hem de yöresel ürünler satın alarak çiftçilere destek oldular.

Kaynak: www.orduolay.com